Komieken in de bres voor nieuwswebsite Apache

De nieuwswebsite Apache organiseert op dinsdag 7 februari in de Roma in Borgerhout De Nacht van Apache, een benefiet om de persvrijheid in alle glorie te vieren. Initiatiefnemer is komiek en cabaratier Wouter Deprez.

Wouter Deprez brengt op de eerste Nacht van Apache samen met onder meer Bart Cannaerts, Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal), Wim Helsen, Steven Mahieu, Johan Petit en Jeroen Olyslaegers op 7 februari hulde aan de pers en het vrije woord.

"Persvrijheid is een basisrecht, de pers is de waakhond van de democratie", zegt Deprez. "Ik vind het ongehoord dat de onafhankelijke nieuwssite Apache voor de rechter wordt gedaagd wegens een aantal explosieve artikels. De schuldeis én de vraag tot verwijdering van die artikels, is simpelweg censuur."

Deprez en andere artiesten willen met comedy en muziek de persvrijheid op een positieve manier steunen. De opbrengst van de avond dient voor juridische ondersteuning van Apache, onderzoeksjournalistiek en de strijd voor persvrijheid. "Met die middelen kan de nieuwswebsite meer onderzoeksjournalisten de kans geven om nog dieper te graven", aldus Drepez.

Vorige week raakte bekend dat Joeri Dillen, voormalig Antwerps kabinetchef van Bart De Wever (N-VA), een voorlopige schadevergoeding eist van 100.000 euro van twee journalisten en de verantwoordelijke uitgever voor een reeks kritische artikels over Antwerpse vastgoedprojecten op Apache.be.

Bouwpromotor Land Invest eist van dezelfde mensen en de hoofdredacteur 250.000 euro en een verwijdering van de artikels over een dossier rond de Tunnelplaats.