Krantenwinkels hangen steeds meer af van kansspelen om te overleven

Kranten, tijdschriften, tabak en andere klassieke producten brengen krantenwinkels niet meer voldoende op om te overleven. De dagbladhandelaars grijpen daarom steeds meer naar gokautomaten en andere kansspelen om hun omzet op te krikken. Volgens ondernemersorganisatie Unizo haalden krantenwinkels vorig jaar maar liefst 44 procent van hun omzet uit zulke kans- en gokspelen. Dat is een stijging van 10 procent in één jaar tijd.

Er worden alsmaar minder kranten verkocht en dat heeft zo zijn gevolgen. Niet alleen voor de krantenredacties zelf,  maar ook de dagbladhandelaars zien hun omzet drastisch dalen. Vorig jaar gingen in totaal maar liefst 400 krantenwinkels failliet, in vergelijking met 350 faillissementen in 2014. Op een jaar tijd is het aantal krantenwinkels dat over de kop gaat, dus met 15 procent gestegen.

Dagbladhandelaars gaan op zoek naar alternatieven en kiezen er daarom steeds vaker voor om een gokautomaat te plaatsen in hun winkel. Volgens Unizo halen ze ondertussen meer dan 40 procent van hun omzet uit de kans- en gokspelen. In dat cijfer zitten ook de inkomsten van de Nationale Loterij vervat, maar die blijven al enkele jaren stabiel. Het zijn dus vooral de gokautomaten die steeds populairder worden, bij zowel verkoper als consument.

Station van Londerzeel

Erik Peleman heeft een krantenwinkel aan het station in Londerzeel. Hij heeft jaren geleden al een gokautomaat voor sportwedstrijden laten plaatsen. "We moeten er vandaag de dag iets bijdoen om te kunnen overleven", vertelt hij. "Met enkel kranten en tijdschriften wordt het steeds moeilijker. Voor sommige tijdschriften is de verkoop zelfs met de helft gedaald."

Erik krijgt dagelijks een honderdtal mensen over de vloer die hun kans wagen op het gokautomaat. "Het is bijna een tweede winkel die erbij komt", besluit de zelfstandige.

Meest gelezen