Regering pakt na schijnhuwelijken nu ook schijnvaderschappen aan

De federale regering gaat zogenoemde schijnvaderschappen bij mensen zonder papieren aanpakken. Zo zal de ambtenaar van de burgerlijke stand in de toekomst bij geval van twijfel een erkenning kunnen uitstellen of weigeren.
AMELIE-BENOIST / BSIP

"Eerst hebben we de schijnhuwelijken aangepakt, daarna de schijnsamenwoonsten en nu de schijnerkenningen", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). In dat laatste geval gaat het om mensen zonder papieren die zich als vader van een kind voordoen om hier een verblijfsvergunning te krijgen en daar ook geld voor op tafel leggen.

De federale regering heeft nu een wetsontwerp goedgekeurd dat een halt moet toeroepen aan die praktijken. Zo zou in de toekomst de ambtenaar van de burgerlijke stand in geval van twijfel een erkenning kunnen uitstellen of weigeren. Het zal dan aan de ouders zijn om via gerechtelijke weg bewijzen aan te leveren.

Daarnaast zal het ook niet meer mogelijk zijn om een kind te erkennen in eender welke gemeente of bij eender welke notaris. Dat moet vermijden dat mensen bij verschillende instanties langsgaan om het kind te proberen erkennen.

"Er zijn nog veel te vaak schrijnende verhalen waarbij kinderen worden gebruikt om verblijfspapieren te krijgen", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Met dit wetsvoorstel willen we de strijd tegen het misbruik aangaan. Ouders die kunnen aantonen dat ze een sociale en of biologische band hebben met hun kind hoeven niets te vrezen."

"Voor deze schijnvaders gaat het enkel om de papieren", benadrukt Francken nog. "Het kind in kwestie wordt opgezadeld met een vader die er nooit is of die meer zorgen veroorzaakt dan hij ze geeft. Misbruik mag nooit een aanleiding geven tot het verkrijgen van een verblijfstatuut."