Regering vermindert aantal militairen op straat met een derde

Er zullen binnenkort een derde minder militairen ingezet worden op straat. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Nu worden er dagelijks nog tot 1.800 militairen ingezet, maar dat aantal zal binnenkort verlaagd worden naar 1.200.

Na de aanslagen in Parijs, bijna een jaar geleden, besliste de regering om het leger potentiële terreurdoelwitten te laten bewaken: winkelstraten, kerncentrales, Joodse instellingen… Tot op vandaag worden daar tot 1.800 militairen voor ingezet.

Tot nu staan de militairen vast op post op die risicovolle plaatsen. Statisch bewaken heet dat, maar van die strategie zal de komende tijd worden afgestapt. De militairen zullen “dynamisch” worden ingezet. Dat betekent dat ze meer gaan patrouilleren. Daardoor zullen er minder militairen nodig zijn.

“Eerst zal het aantal dalen naar 1.200 militairen en in een tweede fase naar 1.089”, bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vanochtend aan VRT Nieuws. De minister zegt dat het leger door de nieuwe werkwijze wel hetzelfde beveiligingsniveau zal kunnen garanderen. En dat is ook nodig, want de Nationale Veiligheidsraad heeft gisteren beslist dat het op één na hoogste terreurdreigingsniveau van kracht moet blijven.