Spaanse kerk verkiest heiligen, maagden en apostels met Halloween

Halloween als gelegenheid bij uitstek voor kinderen om zich als zombies of duivels te verkleden? Niks van, meent de Spaanse kerk. In een poging het feest nauwer bij Allerheiligen te laten aansluiten, sporen verschillende bisdommen kinderen aan voor kostuums van heiligen, maagden en apostels te kiezen.

Nog drie keer slapen en het is weer Halloween. Lange tijd was het feest een louter Angelsaksisch fenomeen, maar sinds enkele jaren vindt het ook in andere landen vlot ingang.

Zo ook in Spanje waar kinderen in navolging van hun Amerikaanse leeftijdsgenoten zich maar al te graag in geesten, zombies of andere griezelige figuren vermommen om elkaar of andere mensen schrik aan te jagen.

Holywins

De Spaanse kerk ziet het met lede ogen aan. De "heidense" verkleedpartij zou immers de aandacht afleiden van Allerheiligen op 1 november, de dag waarop christenen stilstaan bij hun overleden medemensen.

In een poging het tij te keren, organiseren parochies in verschillende Spaanse bisdommen zogenoemde "Holywins" (kort voor "Holiness Wins") op 31 oktober. Dat zijn feestjes waarbij ze kinderen aanmoedigen niet Halloween, maar wel Allerheiligen te vieren en daarbij te kiezen voor kostuums van hun favoriete heilige, monnik, non, maagd of zelfs apostel.

"Met Holywins kunnen we het heidense festival vermijden en de betekenis van de katholieke feestdag Allerheiligen herontdekken", schrijft het bisdom van Cartagena. "Waarom zouden we de cultus van de dood in de kijker zetten en het kwade promoten als we als christenen ook het goede en het leven kunnen vieren?", leest een aankondiging van Holywins in Alcalá de Henares. Wie inspiratie zoekt voor een geschikt kostuum, kan dan weer terecht op de website van het bisdom van Cádiz en Ceuta.