Volkswagen wil op termijn meer dan 10.000 banen schrappen

De ombouw van Volkswagen zal meer dan tienduizend banen kosten. Dat bevestigde personeelsbaas Karlheinz Blessing aan de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. De banen zullen verdwijnen omdat VW zich, mede onder druk van het uitstootschandaal, ook op de elektrische wagens wil storten. VW sluit naakte ontslagen uit.

"Het gaat niet om het schrappen van enkele honderden banen", zegt Blessing in een interview dat morgen in de krant verschijnt. "Over de jaren heen zal het wereldwijd om een vijfcijferig getal gaan." Meer dan 10.000 dus. VW telt nu meer dan 610.000 medewerkers wereldwijd.

Blessing sluit naakt ontslagen uit. Het bedrijf denkt dus bijvoorbeeld aan het natuurlijk verloop, zeg maar mensen die op pensioen gaan. "We zullen het aantal effectieven terugdringen."

De personeelsbaas wijst er bijvoorbeeld op dat een elektrisch voertuig minder onderdelen telt dan een bolide met klassieke verbrandingsmotor. Bovendien zijn er steeds minder mensen nodig om voertuig te produceren. Die evoluties zouden er ook zonder het schandaal met de sjoemelsoftware voor dieselwagens gekomen zijn. "Maar de druk om te handelen is hierdoor wel groter."

Eerder had Bernd Osterloh, als werknemersvertegenwoordiger voorzitter van de ondernemingsraad, aan het Handelsblatt al gezegd dat er vele banen zullen verdwijnen.