Wouter Deprez blijft vechten tegen Essers: "Bomen liggen nog lang niet om"

Het dossier rond de uitbreiding van H. Essers is nog niet ten einde, ook al heeft de provincie Limburg de milieuvergunning goedgekeurd. Dat zegt comedian Wouter Deprez, die zich de afgelopen maanden profileerde als een hevige verdediger van de 11 hectaren bos. "Het is wachten op de uitspraak van de Raad van State."

De provincie Limburg keurde gisteren de milieuvergunning goed voor logistiek dienstverlener H. Essers. Daardoor staat het bedrijf een stap dichter bij het kappen van een stuk bos in Genk om zo het gebouw te kunnen uitbreiden.

Betekent dat nu het definitieve over and out van het bewuste stukje bos? "Zeker niet", benadrukt Wouter Deprez in een reactie aan VRT Nieuws. Hij bracht het dossier een jaar geleden op de nieuwsagenda en laat zich sindsdien horen als verdediger van het stukje natuur. "Deze beslissing lag eigenlijk in de lijn van de verwachtingen, maar de bomen liggen zeker nog niet om."

De komiek verwijst naar de klacht die enkele natuurverenigingen net voor de zomer hebben ingediend bij de Raad van State. "De fundamentele vraag is of de Vlaamse overheid zijn eigen wetgeving al dan niet heeft overtreden", zegt Deprez. "Bij een vorige uitbreiding heeft H. Essers moeten beloven dat het het bos zou opwaarderen tot een eiken-berkenbos. Dat is niet gebeurd en dat heeft Essers zelf ook al toegegeven."

En daar ligt net één van de problemen, volgens Deprez. "Er wordt hier gekeken naar het bos zoals het nu is en op basis daarvan zeggen ze dat het niet waardevol genoeg is. Een paar honderd meter verderop heeft de Raad van State een dergelijke redenering verworpen. Daar is geoordeeld dat er moet worden gekeken naar het terrein in de toestand zoals het had moéten zijn als de natuurwaarden effectief verhoogd waren geweest. We zullen zien wat de Raad van State bij H. Essers oordeelt."

Hoe dan ook heeft de recente uitspraak van de Raad van State in het andere dossier hoop gegeven aan de natuurverenigingen, benadrukt Deprez. "Ik vermoed dat er ook wat zenuwachtigheid is bij de overheid en bij H. Essers zelf. Het bevestigt wat advocatenkantoor Stibbe op vraag van de Vlaamse overheid al liet weten: de hele constructie is juridisch gezien zeer wankel."