Zondag ondertekening van het CETA-verdrag

De Europese president Donald Tusk en de Canadese premier Justin Trudeau hebben afgesproken dat het CETA-handelsverdrag tussen beide landen zondag ondertekend wordt. Dat zal gebeuren op het middaguur in Brussel.
AFP or licensors
De Canadese premier Justin Trudeau (archief).

Donald Tusk meldde het nieuws op Twitter, kort nadat de Europese Raad bekendgemaakt had dat alle lidstaten het verdrag goedgekeurd hadden. "Mission accomplished! Net overeengekomen met (de Canadese) premier Justin Trudeau om zondag een EU-Canada top te houden", aldus Tusk.

Ook de Canadese premier is tevreden over de ondertekening. "Ik heb net gesproken met Europees president Tusk. De Canada-EU-top vindt zondag plaats. Dat is zeer goed nieuws, ik kijk ernaar uit daar aanwezig te zijn", schrijft hij op Twitter. Trudeau zal zondag om 01.00 uur Belgische tijd naar Brussel vliegen om het vrijhandelsakkoord te ondertekenen

De ceremonie voor de ondertekening van CETA was gepland voor donderdag, maar moest worden uitgesteld omdat Franstalig België het verdrag nog niet had goedgekeurd. Dat gebeurde vrijdag wel, nadat op donderdag een intra-Belgisch akkoord werd gesloten.

Vrijdagavond maakte de Slovaakse premier Robert Fico kort voor de deadline bekend dat alle EU-lidstaten hun fiat gegeven hebben voor het verdrag.

"Alle EU-lidstaten zijn nu bereid om CETA te ondertekenen. Goed nieuws! We ondertekenen (het verdrag) zondag met Canada. Bedankt aan (de Canadese minister van Handel) Chrystia Freeland voor de goede samenwerking", reageert ook Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström.

Na de ondertekening van CETA door de leiders van Canada en de Europese Unie moet ook het Europees Parlement zich uitspreken. Nadien kan het Europese luik van het handelsverdrag reeds voorlopig in werking treden, waarna de parlementen in de 28 EU-lidstaten het verdrag nog moeten ratificeren.

Meest gelezen