"Als Clinton wint, zal Sanders een hele grote rol spelen"

Hillary Clinton of Donald Trump: voor die keuze staan de Amerikanen. Op 10 dagen voor de presidentsverkiezingen is het zowel aan Democratische als aan Republikeinse kant alle hens aan dek. Zeker Clinton kan alle hulp gebruiken, nu het onderzoek naar haar e-mailverkeer opnieuw geopend is. Ze krijgt onder anderen de steun van Bernie Sanders, in ruil voor een vinger in de pap, zo zei zoon Levi Sanders in een exclusief gesprek met Kathleen Bracke in het Radio 1-programma "Bonus".
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.

Bernie Sanders deed zelf een gooi naar het Democratische kandidaatschap, maar hij haalde het niet van Clinton. Zijn steun is heel belangrijk, want zijn linkse kiezers bevinden zich in het anti-establishmentkamp, waar ook de rechtse aanhang van Trump te vinden is.

Volgens Levi Sanders kan de steun van zijn vader Clinton miljoenen extra stemmen opleveren. De harde strijd tussen Sanders en Clinton heeft haar niet verzwakt, zegt Levi Sanders. Volgens hem kan Clinton nu rekenen op de zo goed als volledige achterban van Sanders.

"Die kiezers rekenen erop dat ze Clinton in een progressiever kamp kunnen duwen zodra ze verkozen is." Ze verwachten dus dat Clinton naar links zal opschuiven en zo rekening zal houden met de ideeën van Sanders. Dat is ze hem en zijn achterban dan verschuldigd, zo klinkt het.

Op dit moment geeft Clinton ook aan dat ze rekening zal houden met Sanders' overtuigingen. Tijdens het laatste debat met Trump verwees ze zelf naar Sanders en zijn ideeën over betaalbaar onderwijs.

Wordt Sanders de nieuwe minister van Financiën?

Wil dat ook zeggen dat als Clinton wint, Sanders een belangrijke rol in haar kabinet zal spelen? Daar gaan ze in zijn team wel van uit. Als de Democraten genoeg stemmen hebben, zal Bernie Sanders een heel belangrijke rol spelen, zegt zoon Levi.

"Als de Democraten de meerderheid hebben in de Senaat, dan zal Sanders een heel grote rol spelen wat betreft het budget, maar hij zal heel nauw samenwerken met Clinton." Sanders zou dus azen op de post van Financiën.

"Mensen zullen het begrijpen zodra alles op tafel gelegd wordt"

Sanders mag dan wel mee campagne voeren voor Clinton en op een regeringspost azen, hij blijft ook wel een beetje de luis in haar pels en kondigt aan ook stevige oppositie te voeren, als ze verkozen wordt. Want hij en zijn achterban zijn nog niet vergeten hoe de Democratische voorverkiezingen verlopen zijn, hoe de Democratische Partij van bij het begin voor Clinton koos en hoe Sanders systematisch genegeerd werd.

Nog steeds teleurstelling dus in het kamp van Sanders, maar tegelijk hopen ze ook dat ze een momentum hebben gecreëerd, hun momentum. Volgens Levi zijn ze dus ook best "enthousiast omdat ze de kans hebben om een Democraat te verkiezen en ze hopen ook met een beetje geluk hun principes mee in het Congres te loodsen".

"Als Clinton president wordt en de zaken waarover Sanders praat worden op tafel gelegd, dan zullen de mensen begrijpen dat het in hun belang is dat ze voor Clinton stemmen en met de Democraten samenwerken. Want bij de Republikeinse partij draait alles om angst."

Ze zijn in het kamp Sanders dus heel erg overtuigd van hun eigen gelijk. Uiteindelijk zal iedereen inzien dat het gedachtegoed van Sanders in ieders belang is, aldus Levi. Ook heel wat Republikeinse kiezers, die nu eigenlijk tegen hun eigen belangen in kiezen, volgens Levi.