"Ik voelde tegelijk trots en schaamte"

Tien jaar geleden schoffeerde Borat Sagdiyev erop los in de film die zijn naam droeg. "Borat", die op 1 november 2006 in ons land in première ging, werd een gigantisch kassucces. Acteur Sacha Baron Cohen nam dan ook geen enkel blad voor de mond en vuilbekte zich als de verslaggever uit Kazakstan doorheen de film. Bovendien introduceerde hij een opmerkelijk kledingstuk: de mankini. Het extravagante zwembadpak haalde sindsdien met een zekere regelmaat het wereldnieuws.

De man achter de mankini was de Brit Jason Alper, verantwoordelijk voor ook andere extravagante outfits die Baron Cohen droeg in diverse bioscoopfilms. "Wat die mankini betreft, dat is een ongelooflijke toevalstreffer die mijn carrière een boost gegeven heeft die ik vooraf nooit had kunnen voorspellen. Het zit namelijk zo: Sacha was niet aanwezig om het eerste exemplaar dat ik gemaakt had te passen, dus deed ik het maar zelf. Een gevoel van trots en schaamte overviel me bij de gedachte wat dit kledingstuk deed met mij", aldus Alper in november 2015 op nieuwswebsite The Telegraph, "Ik heb die mankini enkel gemaakt als komisch item voor de film. Het is nooit de bedoeling geweest een kledingstuk te maken dat effectief zou gedragen worden door een groter publiek."

Maar de mankini, hoe kort ook te zien in de film, haalde nog regelmatig te pas en te onpas het wereldnieuws:

Belofte maakt schuld. Dat ondervond ook de trainer van een Schotse voetbalploeg uit Inverness. Mocht zijn ploeg een Europees ticket in de wacht slepen, dan zou Scott Kellacher zijn weinig bedekte vormen ten toon spreiden in het plaatselijke voetbalstadion. Het lukte de ploeg, met een in mankini geklede Kellacher tot gevolg. Uiteindelijk werkte de belofte alleen maar op de lachspieren: Inverness werd in de 2e voorronde van de UEFA Europa League uitgeschakeld door Astra Giurgiu uit Roemenië.

Het succes van de mankini ging natuurlijk ook niet ongemerkt voorbij in de reclamewereld. Een Brits gsm-netwerk liet daarom in 2015 "zakenmensen met een plan" opdraven in het Londense Hyde Park. De stijf-strenge hoeden moesten alvast de aandacht afleiden van de ietwat luchtigere kledijkeuze van de mannen.

Zelfs met een perfect getraind lichaam is de mankini niet het ideale kledingstuk om daarmee te pronken. De "TOWIE boys", de mannelijke hoofdrolspelers in het realityprogramma "The Only Way is Essex", dat vooral draait rond exuberant feesten en fitnessen, leken dan ook niet echt te genieten, toen ze in maart van dit jaar na een verloren weddenschap door de straten van Essex moesten paraderen. De handen werden alvast zedig op de juiste plaats geparkeerd.

Wat in augustus 2013 startte als een goed bedoeld initiatief om geld in te zamelen voor een plaatselijk dierenasiel, draaide voor de 2 initiatiefnemers uit op een regelrechte ramp. Om de aandacht te trekken hadden beiden een mankini aangetrokken. Maar dat vonden een aantal inwoners van Birmingham allesbehalve leuk. Ze werden onderweg dan ook bekogeld met eieren en de politie moest opgetrommeld worden om de gemoederen te bedaren.

Ondanks de niet altijd geslaagde combinatie van de mankini met het mannelijke lichaam, blijft het idee toch nog tot de verbeelding spreken. Zo liet Colin Firth in januari van dit jaar menig vrouwenhart wellicht sneller kloppen door op het Filmfestival van Berlijn volgend antwoord te geven op de vraag of hij ooit een mankini zou willen dragen: "Als iemand me dat vraagt voor een film, dan zal ik dat doen. Ik ben er klaar voor om uit een taart te springen."