Ban Ki-moon waarschuwt voor verdere escalatie van crisis in Venezuela

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft de socialistische regering en de oppositie in Venezuela gewaarschuwd voor een verdere escalatie van de situatie in het land. Alle betrokken partijen moeten de polarisering stoppen en een dialoog opstarten, aldus een woordvoerder vrijdag in New York. De situatie in het Zuid-Amerikaanse land is zeer gespannen nu de oppositie na massale protesten had opgeroepen tot een algemene staking.

Het protest volgde op de beslissing van de door de socialisten gedomineerde nationale verkiezingscommissie om geen referendum tegen president Nicolas Maduro te houden. De centrumrechtse oppositiecoalitie MUD riep daarop op om gisteren weg te blijven van de straten en niet te gaan werken.

Die oproep werd slechts gedeeltelijk opgevolgd, tot groot jolijt van president Maduro, die ermee gedreigd had opposanten op te sluiten in de gevangenis en de bedrijven waar werd gestaakt te laten bezetten door militairen. Donderdag verhoogde de president, om de gemoederen te bedaren, bovendien het minimumloon met 40 procent, tot ongeveer 127 euro per maand.

Venezuela lijdt al maanden onder een politieke en economische crisis, door economisch wanbeheer, een torenhoge inflatie en de val van de olieprijzen. Dat leidde tot grote tekorten aan levensmiddelen in heel het land. De oppositie en de regering wijzen elkaar met de vinger.

Hoorzitting

Het parlement wil vanaf dinsdag hoorzittingen starten over Maduro, in verband met zijn mogelijke schending van de grondwet. Maduro zou autoritaire maatregelen genomen hebben die leidden tot het opschorten van het proces om een referendum te organiseren. Als gevolg daarvan is de kans klein dat er voor 10 januari 2017 een referendum zal worden georganiseerd.

Dat is een symbolische datum voor de oppositie, omdat een afzetting van de president dan zou leiden tot nieuwe verkiezingen. Als het referendum later plaatsvindt, wordt Maduro vervangen door zijn vicepresident, en is er van een machtswissel geen sprake. Maduro noemt die hoorzittingen deel van een "staatsgreep", die hij zal tegengaan.

"Grote bezorgdheid"

Zondag gaan gesprekken van start tussen het Vaticaan en de Unie van Zuid-Amerikaanse staten Unasur om als bemiddelaar in het conflict op te treden. Ban Ki-moon volgt de situatie met grote bezorgdheid, aldus een VN-woordvoerder.

Hij benadrukt dat de huidige rechtspraak, de grondwet en de mensenrechten moeten worden gerespecteerd, net als het recht op vrije meningsuiting.