Clinton: "FBI moet snel alle info geven aan het Amerikaanse volk"

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton roept de FBI op om zeer snel meer informatie te geven over het heropende onderzoek naar haar e-mailverkeer. "Het Amerikaanse volk heeft daar recht op, op elf dagen voor de verkiezingen", klinkt het.
AFP or licensors

De Amerikaanse misdaaddienst FBI heeft het onderzoek heropend naar e-mails van Clinton. Het zou niet gaan om mails van de presidentskandidate zelf, maar om mails die zijn teruggevonden op een computer van voormalig Congreslid Anthony Weiner, tegen wie een onderzoek loopt omdat hij seksueel getinte boodschappen naar een minderjarige zou gestuurd hebben. Weiner is de ex-man van een topmedewerker van Clinton, en de FBi wil nu nagaan of de mails mogelijk een verband houden met Clinton.

Op goed tien dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen komt dit nieuws bijzonder ongelegen voor Clinton. Zij wil snel duidelijkheid van de FBI. "We staan voor mogelijk de belangrijkste verkiezingen ooit, en het stemmen is her en der al begonnen. Het Amerikaanse volk verdient het om onmiddellijk alle feiten te kennen", aldus de Democratische presidentskandidate tijdens een campagnebijeenkomst. Clinton is er naar eigen zeggen van overtuigd dat de eerdere conclusie van de FBI - met name dat Clinton geen strafbare feiten heeft gepleegd - niet zal gewijzigd worden.

De Republikeinse tegenkandidaat Donald Trump ziet met het hernieuwde onderzoek naar het mailschandaal kansen om zijn achterstand in de peilingen weg te werken.Hij noemt de zaak over het mailverkeer van zijn rivaal Clinton het grootste politieke schandaal sinds Watergate. "Het is ieders hoop dat er eindelijk gerechtigheid zal gebeuren."