Corruptie in Congo: een blik achter de schermen

De bewijzen over corruptie in de entourage van de Congolese president Joseph Kabila worden alsmaar duidelijker. Jean-Jacques Lumumba, een voormalig afdelingshoofd van een bank die nauwe banden heeft met de familie-Kabila, heeft compromitterende bewijsstukken doorgespeeld aan de krant Le Soir.

Lumumba was afdelingshoofd bij de Banque Gabonaise et Française Internationale (BGFI), een bank met hoofdzetel in Gabon waarvan directeur Francis Selemani Mtwale een jeugdvriend van president Kabila is. Lumumba heeft naar eigen zeggen geweigerd mee te werken aan het toedekken van frauduleuze operaties maar is met bezwarende documenten naar Le Soir gestapt.

Die documenten wijzen op dubieuze operaties bij de Congolese Nationale Bank, bij een importbedrijf dat geleid wordt door figuren uit de entourage van Kabila, maar ook en vooral bij de kiescommissie CENI. Die zou een lening van 25 miljoen dollar gekregen hebben bij de BGFI, terwijl er op een andere bankrekening van de CENI nog 55 miljoen dollar stond.

Op die lening van 25 miljoen dollar heeft de BGFI blijkbaar in 5 maanden tijd een kleine 3 miljoen dollar aan intresten en commissies geïnd, en dat geld blijkt nu op een dubieuze manier te zijn verdwenen (ongedekte cheques, verdachte geldafhalingen, ...). Daarvan heeft Le Soir uittreksels in bezit die dat aantonen. Volgens Lumumba gaart het om verduistering van overheidsgeld, met tot doel de kiescommissie vleugellam te maken.

Politieke manoeuvres

Enkele weken geleden heeft de kiescommissie CENI gevraagd om de presidentsverkiezingen uit te stellen. Wegens een gebrek aan financiële middelen was het volgens de CENI onmogelijk om de kieslijsten up to date krijgen. Dat uitstel is eerder deze maand toegestaan door het Grondwettelijk Hof.

Dat president Kabila door dit uitstel langer aan de macht kan blijven, lijkt op zijn minst een gelukkig toeval. Kabila heeft er al twee ambtstermijnen opzitten als verkozen president en mocht volgens de grondwet geen kandidaat meer zijn om zichzelf op te volgen.

Een brede oppositiebeweging verdenkt Kabila ervan dat hij de macht niet meer wil opgeven en heeft al mer dan eens geprotesteerd tegen deze gang van zaken. Daarbij zijn vorige maand nog tientallen doden gevallen in de hoofdstad Kinshasa. Bovendien is het regime erin geslaagd de oppositie wat uit elkaar te spelen door een akkoord te sluiten met de partij van Vital Kamerhe, waardoor die laatste premier kan worden van een overgangsregering onder Kabila.