De Croo: "Verduidelijkingen van Magnette zijn compleet insignificant"

De verduidelijkingen die Waals minister-president Paul Magnette (PS) heeft kunnen verkrijgen bij het Europees-Canadese handelsverdrag CETA betekenen zo goed als niets. Althans, dat zegt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). "Ze zijn compleet insignificant", klinkt het op Twitter.

Twee dagen geleden bereikten de Belgische onderhandelaars een doorbraak in de dagenlange onderhandelingen rond CETA. De bezwaren vanuit de Waalse regering waren weggewerkt. Niet door aan de tekst van CETA zelf te morrelen, wel door er een Belgische bijlage aan toe te voegen.

Dankzij het intra-Belgische akkoord kon minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) deze morgen zijn handtekening zetten onder het Belgische groene licht voor CETA. Nauwelijks anderhalf uur later minimaliseerde vicepremier Alexander De Croo de verwezenlijkingen waarvoor Paul Magnette zich op de borst heeft geklopt.

De verduidelijkingen die Magnette wilde en ook kreeg over CETA werden eerder al door de federale regeringspartijen afgeschilderd als onbelangrijk. Gisteren zei de Waalse minister-president in een interview met "Terzake" echter dat die kritiek überhaupt geen steek houdt. "Het is een instrument van internationaal recht dat echt bindend is."

Is het nu een ander verdrag of niet? “De waarheid ligt in het midden”, zegt VRT-journalist Rob Heirbaut. “Paul Magnette heeft vooral verduidelijkingen verkregen over het omstreden arbitragetribunaal waar investeerders een schadevergoeding zouden kunnen claimen van overheden. Magnette heeft een stok achter de deur gekregen: als het tribunaal er uiteindelijk niet zal uitzien zoals hij het wil, kan hij nog de stekker uit het verdrag trekken.”

"Hypocrisie van de PS"

Dat het PS-kopstuk door zijn verzet tegen CETA gaandeweg is uitgegroeid als symbool van verzet tegen handelsakkoorden die teveel macht zouden geven aan grote bedrijven, maakt dan weer geen indruk op Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

"De hypocrisie in dit verhaal van de PS die wel wapens wil exporteren naar Saudi-Arabië en daar op geen enkel moment een morele casus van maakt, en dan hier met het vingertje staat te wijzen over grote morele principes... Daar geloof ik geen bal van."