Een op de vijf auto's heeft jaarlijks defect licht

Een op de vijf auto's heeft het afgelopen jaar een defect licht gehad. Vooral bij auto's ouder dan tien jaar gaan de lichten vaak kapot (33 procent), maar toch had ook 7 procent van de auto's jonger dan vier jaar een defect licht in 2016. Dat meldt mobiliteitsclub VAB op basis van een bevraging bij 1.140 automobilisten.
GODONG / BSIP

De helft van de auto's blijkt uitgerust met een detectiesysteem voor defecte lichten. Maar ook al is hun wagen met zo'n systeem uitgerust, toch zeggen vier op de vijf respondenten de verlichting van de wagen te controleren.

Vooral dimlichten blijken stuk te gaan (58 procent), maar ook achterlichten (15 procent), stoplichten (11 procent) en richtingaanwijzers (7 procent). VAB benadrukt dat vooral de achterlichten in deze donkere periode van het jaar erg belangrijk zijn, omdat die op de snelweg kunnen helpen om de snelheid van en de afstand tot de voorganger in te schatten.

Positief is volgens VAB dat de meeste respondenten aangeven een defect licht snel te herstellen. Zo doet 36 procent dit nog dezelfde dag en doet slechts 8 procent er meer dan een week over.

Meest gelezen