Franse premier wil ontruiming vluchtelingenkamp in Parijs

Het geïmproviseerde vluchtelingenkamp in de Franse hoofdstad Parijs wordt volgende week ontruimd. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls aangekondigd. Eerder vandaag had de Franse president François Hollande aangekondigd dat er in Frankrijk geen vluchtelingenkampen meer zouden zijn zoals de "jungle" in Calais, die deze week is ontruimd.

De Parijse versie van de "jungle" ontstond eerder dit jaar onder een bovengrondse metrolijn in het noorden van de stad, ter hoogte van het metrostation Stalingrad. Er verblijven intussen naar schatting 2.000 vluchtelingen: mensen die ofwel in Frankrijk asiel mogen aanvragen, ofwel op weg zijn naar een andere bestemming in Europa.

Het "stalingrad-kamp" is ontstaan omdat alle opvangcentra in Parijs vol zaten. In afwachting van beterschap werden vluchtelingen gewoon de straat op gestuurd, zonder enige hulp of voedsel. Het geïmproviseerde kamp in hartje Parijs is intussen uitgegroeid tot een schandvlek in de Franse hoofdstad.

"Duitsland heeft één miljoen vluchtelingen verwelkomd", zegt Valls. "Wij hebben Calais ontruimd en moeten de kwestie in Parijs volgende week aanpakken, waar 2.000 mensen onderdak en de nodige bescherming moeten krijgen."

"Het land van de mensenrechten, van de Verklaring van de Mensenrechten, met 68 miljoen inwoners, de vijfde economische macht in de wereld, kan in de ogen van de wereld niet achterblijven en zijn traditie van welkom heten verzaken." Valls wijst er tegelijk ook op dat Frankrijk zijn steentje moet bijdragen bij het zoeken naar een oplossing voor de vluchtelingenproblematiek, waarbij in de eerste plaats landen in het zuiden betrokken zijn.