Geweld in Centraal-Afrikaanse Republiek laait weer op

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn 25 doden gevallen bij geweld tussen christelijke en islamitische milities. Dat bevestigt de VN-vredesmacht in het land. Bij de slachtoffers zijn ook 6 leden van de ordediensten.

"Volgens de verkregen informatie, hebben zes gendarmes en vier burgers het leven vrijdagochtend verloren tijdens een hinderlaag op de as Bambari-Grimari", meldt de VN-vredesmacht Minusca. "De avond voordien maakten schermutselingen tussen anti-Balaka en ex-Séléka vijftien dodelijke slachtoffers en een aantal gewonden in Mbriki en Belima, in de omgeving van Bambari." Bambari is gelegen in het centrum van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De laatste dagen neemt de laatste dagen weer toe, maar eigenlijk gaat dat terug op een tijdelijke machtsovername door de noordelijke - islamitische - Séléka-rebellen, in 2013. Dat leidde toen tot een tegenopstand van de christelijke anti-Balaka-militie, waardoor het land bijna afgleed naar een totale burgeroorlog.

Een Franse interventiemacht en de VN-vredesmacht konden erger voorkomen, maar de nieuwe president Faustin-Archange Touadéra is er tot nu toe niet in geslaagd echte stabiliteit te brengen.