IJslandse Piratenpartij trekt als favoriet naar vervroegde verkiezingen

De IJslanders kiezen vandaag een nieuw parlement. Vervroegd, nadat premier Gunnlaugsson eerder dit jaar is opgestapt omdat zijn naam werd genoemd in het schandaal rond de Panama Papers. Op kop in de peilingen staat de Piratenpartij, een beweging van anarchisten die een andere politiek beloven.
Birgitta Jonsdottir, boegbeeld van de Piratenpartij, aan het IJslandse parlement

Enkele jaren geleden haalde de Piratenpartij net de kiesdrempel van vijf procent, en kon de politieke beweging slechts drie zitjes veroveren in het parlement in Reykjavik. Volgens de laatste peilingen staat de Piratenpartij echter op bijna 23 procent, en steekt het zo de heersende rechtse Onafhankelijkheidspartij voorbij.

De Piratenpartij werd amper vier jaar geleden opgericht, als een beweging van hackers, politieke en burgerrechtenactivisten en libertairen. Zij danken hun populariteit aan een campagne die vooral de nadruk legde op de veronderstelde corruptie van de IJslandse politieke elite.

De Piraten willen een nieuwe grondwet, gratis gezondheidszorg voor iedereen en ook opnieuw de gesprekken aankopen met Europa om lid te worden van de Europese Unie.

Als de Piratenpartij aan de macht zou willen komen, moet ze volgens de recentste peilingen wel een coalitie aangaan met drie anderen partijen om een meerderheid te kunnen halen. Partijboegbeeld - er is namelijk geen formele voorzitter - Birgitta Jonsdottir heeft alvast elke samenwerking met de twee huidige centrumrechtse regeringspartijen uitgesloten.

De kiesbureaus in IJsland zijn nog open tot 23 uur vanavond. Morgenochtend mogen we de eerste gedeeltelijke resultaten verwachten.