Man achter Mohammedcartoons op ramkoers met Deense krant

De redacteur die in 2005 in opdracht van Jyllands-Posten tekenaars vroeg cartoons te maken van de profeet Mohammed, haalt fors uit naar de (voormalige) leiding van de Deense krant. Hij beweert dat zijn inmiddels ex-werkgever hem dan wel publiek verdedigde, maar hem intern het zwijgen probeerde op te leggen.

Ze beheersten wekenlang het wereldnieuws in het najaar van 2005: de twaalf cartoons van de profeet Mohammed die in de Deense krant Jyllands-Posten waren verschenen.

Zowel in Europa als daarbuiten lieten vele moslims hun ongenoegen over de publicatie blijken. Volgens de islam is het immers verboden Mohammed of Allah af te beelden. Bovendien brachten de cartoons de islam rechtstreeks in verband met terreur. In sommige islamitische landen mondde de woede uit in geweld waarbij doden vielen. Ook in de jaren die volgden, leidden de cartoons af en toe tot een nieuwe opstoot van protest, bijvoorbeeld bij een herpublicatie in andere media. Een daarvan was trouwens in het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Flemming Rose was de man achter de cartoons. Hij was op dat moment de cultuurredacteur van Jyllands-Posten en had de tekeningen in opdracht van de krant besteld. In een nieuw boek dat maandag verschijnt, haalt hij nu zwaar uit naar de leiding van de krant. Die verliet hij overigens vorig jaar al.

"Jihadisten zijn de enigen die hierdoor hebben gewonnen"

Concreet beschuldigt Rose de leiding van de krant van hypocrisie. Hij beweert dat het management hem in het openbaar dan wel met hand en tand verdedigde, maar hem achter de schermen het zwijgen probeerde op te leggen. "Het drama en de tragedie zijn dat de jihadisten de enigen zijn die hierdoor hebben gewonnen", vertelt hij aan het weekblad Weekendavisen.

Volgens Rose legden de voormalige hoofdredacteur en de voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf achter Jyllands-Posten hem in 2011 strikte regels op over wat hij wel en niet mocht schrijven of zeggen over de cartoons. Zo mocht hij naar eigen zeggen niet deelnemen aan programma's op tv of op de radio en mocht hij geen commentaar op de cartoons geven. Nog volgens Rose beschuldigde de leiding hem van "diep deloyaal" en "obsessief" gedrag.

In een reactie op het boek laat het bedrijf achter Jyllands-Posten weten dat de houding van de krant destijds niets met Flemming Rose had te maken, "maar wel met de veiligheid van meer dan tweeduizend trouwe werknemers".

Net als een van de eigenlijke cartoonisten Kurt Westergaard heeft Rose in de nasleep van de cartoons vele (doods)bedreigingen gekregen. Hij krijgt nog steeds politiebescherming.