Mariano Rajoy mag zich eindelijk weer premier noemen

Mariano Rajoy, de leider van de rechtse Partido Popular, heeft het vertrouwen gekregen van het Spaanse parlement als premier van een nog te vormen minderheidsregering. Hiermee komt een eind aan bijna één jaar politieke crisis in Spanje.

Rajoy won de vertrouwensstemming met 170 stemmen tegen 111. Er waren 68 onthoudingen. Vorige donderdag had hij nog een gelijkaardige vertrouwensstemming verloren, maar voor vandaag had de socialistische PSOE aangekondigd zich te zullen onthouden.

Hiermee ligt de weg open voor Rajoy om morgen de eed af te leggen bij koning Felipe. Tegen donderdag zou hij zijn minderheidsregering moeten hebben samengesteld.

Bijna tien maanden zat alles muurvast in de Spaanse politiek. Bij de verkiezingen van december vorig jaar was de PP van Rajoy haar absolute meerderheid kwijtgespeeld en raakte het Spaanse politieke landschap grondig hertekend. Geen enkele partij was groot genoeg om alleen een nieuwe regering op de been te brengen, maar anderzijds was eigenlijk niemand bereid om een akkoord met een andere partij te sluiten. In juni volgden "verkiezingen van de herkansing", maar ook die bleken geen oplossing te brengen.

Een echte doorbraak kwam er pas begin deze maand, toen Pedro Sanchez opstapte als leider van de socialistische PSOE. Sanchez had maandenlang geweigerd om met de PP van Rajoy te praten, maar was ook niet bereid een minderheidsregering van de PP te steunen. Vorige week kondigde de PSOE met lood in de schoenen aan zich te zullen onthouden bij een vertrouwensstemming.