Prinses Irene "diep gekwetst" door biografie over Juliana

De Nederlandse prinses Irene is "diep gekwetst" door een nieuwe biografie over haar moeder, de voormalige koningin Juliana. Dat heeft ze gezegd in het radioprogramma "Spijkers met koppen", op NPO Radio 2. In het boek "Juliana - Vorstin in een mannenwereld" van historica Jolande Withuis gaat het onder meer over de affaires van prins Bernhard, de echtgenoot van Juliana.
Beatrix, Bernhard en Irene op de begrafenis van Juliana

"Ik vind het een ontluisterend boek. Het doet me echt pijn", zegt Irene. Ze vindt dat Withuis niet echt wetenschappelijk heeft gehandeld. "Zij is historica, en daarom denkt men dat dit een wetenschappelijk boek is, dat berust op waarheid. Om dan te gaan interpreteren wat mensen denken, terwijl je er niet bij bent geweest, is gevaarlijk."

Volgens Irene zijn over het privé-leven van haar moeder en vader dingen geschreven "die in mijn beleving en herinneringen niet kloppen". Waarover ze het dan heeft, laat ze in het midden. "Maar over het gezinsleven mag je niet praten. Ieder gezin heeft recht op een leven achter gesloten deuren."

"Achilleshiel"

In de biografie wordt een portret geschetst van een vrij eenzame Juliana, wiens huwelijk met prins Bernhard niet bepaald gelukkig was. "Bernhard was haar achilleshiel", zegt Jolande Withuis. Ze heeft het over hoe beiden aan elkaar zijn voorgesteld, over de manier waarop hij met haar omging, maar ook over de verschillende affaires die hij heeft gehad.

Nog volgens Withuis heeft Bernhard Juliana als koningin voor schut gezet door in het Duitse tijdschrift "Der Spiegel" zijn verhaal te doen over de invloed van gebedsgenezeres Greet Hofmans op zijn echtgenote. "Dat is niet wat je doet met iemand die psychische hulp nodig heeft", aldus Withuis.

Ze heeft het ook nog over de Lockheed-affaire in 1976, waarbij Bernhard in opspraak kwam omdat hij steekpenningen had aangenomen. Volgens haar heeft Juliana hem toen de hand boven het hoofd gehouden. "Opmerkelijk", vindt ze. "Na alles wat Bernhard haar heeft aangedaan. Maar ze is altijd blijven hopen dat het goed kwam met Bernhard."

Dochter nummer twee

Irene Emma Elisabeth, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld is de tweede dochter van Juliana en Bernhard. Haar oudste zuster Beatrix volgde Juliana op als koningin. Haar andere zussen zijn Margriet en Christina.

In 1964 laat ze zich herdopen tot lid van de katholieke kerk, met het oog op een huwelijk met Carlos Hugo van Bourbon-Parma, destijds een omstreden troonpretendent voor de Spaanse kroon. Het paar krijgt vier kinderen, maar scheidt in 1981.

Sindsdien ontpopt Irene zich vooral op het vlak van natuurbescherming. Zo bracht ze vorige maand pas een boek uit over Bergpaas, een natuurreservaat in Zuid-Afrika dat ze zelf heeft ontwikkeld.

AP1975