Protest in Marokko na dramatische dood visverkoper

In de Noord-Marokkaanse stad Al Hoceima hebben honderden mensen geprotesteerd tegen de lokale autoriteiten. Ze houden hen verantwoordelijk voor de dood van een lokale visverkoper. Die is geplet geraakt in een vuilniswagen toen hij de vis probeerde te recupereren die in beslag was genomen.

Volgens Marokkaanse media was de man tegengehouden met 500 kilogram zwaardvis in zijn vrachtwagen. Omdat zwaardvis vangen verboden is, lieten de autoriteiten de vis in beslag nemen. Daarom was een vuilniswagen de zwaardvis komen ophalen om die te vernietigen.

In een wanhopige poging om zijn koopwaar te redden sprong de verkoper in de laadbak, net op het moment dat het mechanisme in werking werd gezet. De man raakte geplet en overleefde het niet.

Aanvankelijk voerden de lokale autoriteiten aan dat de man zelfmoord had proberen plegen, maar op de sociale media circuleren geruchten dat de verkoper had geweigerd smeergeld te betalen aan de politie die de vaststellingen was komen doen.

Lessen uit het verleden?

Het incident in Al Hoceima doet denken aan het incident met Mohammed Bouazizi in het Tunesische stadje Sidi Bouzid, in 2011. Diens illegale koopwaar werd ook door de politie in beslag genomen, waarop hij uit wanhoop zichzelf in brand stak. Dat incident bleek later de katalysator te zijn voor de Jasmijnrevolutie en omverwerping van het dictatoriale Tunesische regime.

Ook in Marokko heerst grote werkloosheid en is - illegale - handel vaak de enige mogelijkheid om iets te kunnen verdienen. Net als de Tunesische ordediensten in 2011 heeft ook de Marokkaanse politie niet altijd even schone handen.

In elk geval heeft het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse zaken een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen in Al Hoceima. De autoriteiten hebben er veel voor over om een Marokkaanse versie van de Jasmijnreviolutie te vermijden.