Reynders heeft handtekening gezet onder Belgisch akkoord voor CETA

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft het Belgische akkoord voor CETA ondertekend. Dat gebeurde in Brussel in aanwezigheid van Cecilia Malmström (Europees commissaris voor Handel), Mauro Petriccione (hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie), Olivier Nicoloff (ambassadeur van Canada) en Jean-Pierre Tanghe (voorzitter van CanCham BeLux).

De ondertekening van het Europees-Canadese handelsverdrag (CETA) door ons land had heel wat voeten in de aarde. Franstalig België lag dwars en eiste extra garanties, waardoor de oorspronkelijke deadline verschoven werd. Na de goedkeuring op regionaal niveau, werd afgelopen donderdag dan een intra-Belgisch akkoord afgesloten. Hierdoor kan minister Reynders, als vertegenwoordiger van België, nu zijn handtekening zetten.

De ceremoniële ondertekening tussen Europa en Canada gebeurt morgen, op een Europees-Candese top in Brussel.

Na de ondertekening moet ook het Europees Parlement zich uitspreken. Nadien kan het Europese luik van het handelsverdrag reeds voorlopig in werking treden, waarna de parlementen in de 28 EU-lidstaten het verdrag nog moeten ratificeren.

Meest gelezen