Russische oliegigant blaast eeuwenoud Romanovpaleis nieuw leven in

Het Ropshapaleis in Sint-Petersburg krijgt een grondige restauratie. De Russische oliegigant Rosneft krijgt de voormalige residentie van de Romanovs 99 jaar in bruikleen en pompt tientallen miljoenen euro's in het project om het geklasseerde bouwwerk in zijn oude glorie te herstellen.

Het was ooit een statige residentie waar Russische tsaren tot rust kwamen en adel en elites uit heel Europa over de vloer kregen: het Ropshapaleis in de buurt van Sint-Petersburg. Al in de 17e eeuw liet tsaar Peter de Grote een eerste houten paleis op de plek optrekken. In de 18e eeuw gaf tsarina Elisabeth de opdracht om een nieuw paleis te bouwen, het huidige Ropshapaleis (foto onder: het paleis vóór 1917).

Honderden jaren lang was het in handen van de keizerlijke Romanovfamilie. Tsaar Peter III stierf er in verdachte omstandigheden nadat zijn vrouw Catharina de Grote hem naar het domein had verbannen. Aan het einde van de 19e eeuw bouwde tsaar Nicolas II het paleis uit tot zijn favoriete toevluchtsoord. Hij ging er jagen en vissen en gaf talrijke feestjes en etentjes voor aristocraten.

(Lees verder onder foto)

UNESCO

Na de Oktoberrevolutie van 1917 ging het Ropshapaleis over in handen van de staat. Op het einde van WO II staken Duitse troepen het in brand. Na de oorlog onderging het een restauratie en diende het vooral militaire doeleinden. In latere fasen was het domein onder meer een viskwekerij, een veeboerderij en een broeierij.

In de jaren 60 kreeg het paleis bescherming van de staat. Die kwam rijkelijk te laat want tegen de jaren 70 was het al grotendeels vervallen (foto onder: het paleis in 1974). 1990 bracht een lichtpuntje toen de UNESCO het domein als werelderfgoed klasseerde.

(Lees verder onder foto)

Dat kon niet verhinderen dat twee nieuwe branden op het einde van de jaren 80 en het begin van de jaren 90 het paleis verder verwoestten. Vorig jaar nog moest het Russische ministerie van Cultuur in allerijl 220.000 euro vrijmaken voor een noodrestauratie nadat vijf pilaren in het portiek waren ingestort (zie foto onder).

(Lees verder onder foto)

Erfpacht

Die noodrestauratie moet de komende jaren in een definitieve en grondige restauratie uitmonden. Enkele dagen geleden heeft de Russische minister van Cultuur Vladimir Medinsky aangekondigd dat de Russische oliegigant Rosneft het domein 99 jaar in erfpacht krijgt.

Het is de bedoeling dat Rosneft het Ropshapaleis volledig renoveert en zo in zijn oude glorie herstelt. Uiteindelijk moet het tot een toeristische trekpleister uitgroeien. Aan dat plan hangt een stevig prijskaartje vast. De paleisruïnes hun oorspronkelijke luister teruggeven zal naar schatting vijf miljard roebel of ruim 70 miljoen euro kosten.

Meest gelezen