Sjiitische milities mengen zich ook in de strijd om Mosul

Na het Iraakse leger en de Koerdische milities hebben nu ook sjiitische paramilitaire groepen zich in de strijd om de stad Mosul gegooid. Sjiitische strijders hebben vanuit het westen van Mosul een offensief gelanceerd om IS uit de stad Tal Afar te verdrijven. Waarnemers vrezen dat de spanningen tussen de bevolkingsgroepen hierdoor nog meer op de spits zullen worden gedreven.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Tal Afar ligt ten westen van Mosul en is een belangrijk strategisch bolwerk. Het ligt op de bevoorradingsroute van terreurorganisatie IS tussen Mosul in Irak, en Raqqa, hun andere bolwerk in Syrië. In Tal Afar waren de sjiieten tot voor de komst van IS ruim twee jaar geleden in de meerderheid. De sjiitische milities, die illegaal opereren, willen met hun actie de westelijke grens met buurland Syrië veilig stellen.

Dat nu ook de door Iran gesteunde sjiitische milities zich op de herovering van Mosul richten, baart waarnemers zorgen. Zij vrezen dat de strijd om Mosul op die manier de sektarische spanningen in de regio nog zal doen toenemen. In Mosul wonen vandaag vooral soennieten. Volgens de milities echter, zijn ze niet van plan om Mosul zelf binnen te dringen.

Een woordvoerder van de sjiitische Hezbollahtroepen stelde dat de strijders vooruitgang boekten dankzij de hulp van Iraanse adviseurs en vliegtuigen. De door de Amerikanen geleide coalitie, die lucht- en grondsteun aan het Iraakse leger en de peshmergatroepen verleent, is niet bij de vooruitgang van de sjiitische groepen betrokken, aldus nog de woordvoerder.

(Lees verder onder video)

Aanslag tegen sjiitische hulppost in Bagdad

Intussen zijn bij een zelfmoordaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad zeker zeven doden en meer dan 20 gewonden gevallen. De aanslag was gericht tegen een hulppost voor sjiitische pelgrims.

De aanslag is nog niet opgeëist. In het verleden heeft IS echter al vaker aanslagen gepleegd tegen de leden van de sjiitische meerderheid in het land. De soennitische fundamentalisten van IS beschouwen hen als afvalligen die het niet waard zijn om te leven.