Tienduizenden Thai willen laatste groet brengen aan overleden Bhumibol

Zestien dagen na het overlijden van de Thaise koning Bhumibol verkeert het land nog steeds in een diepe rouw. Sinds gisteren kunnen de Thai het lichaam van hun overleden monarch een laatste groet brengen in het Koninklijk Paleis in de hoofdstad Bangkok. Volgens een woordvoerder van de Thaise politie waren ze vanmorgen vroeg al met 80.000. Per dag mogen er echter maar 10.000 mensen binnen.

De anders zo kleurrijk geklede Thai lopen nog steeds massaal in het zwart gekleed uit respect voor de man die 70 jaar lang hun koning was. "Ik ben nu klaar om binnen te gaan en mijn respect te betuigen voor onze overleden vorst want dit is de laatste keer dat we ons verdriet kunnen uitdrukken", zegt een van de wachtenden.

Bhumibol, officieel Rama IX, ligt opgebaard in de Dusit Maha Prasat troonzaal. Elke dag vinden in de zaal religieuze ceremonieën plaats, boeddhistische monniken zingen er gezangen en ook de belangrijkste leden van de koninklijke familie zijn aanwezig en wisselen elkaar af.

AFP or licensors

De lichamen van overleden leden van de Thaise koninklijke familie werden traditioneel in een gouden urne geplaatst, maar een woordvoerder van het paleis zei dat die traditie niet langer werd nageleefd. Het lichaam van Bhumibol ligt opgebaard in een kist, de symbolische urne bevindt zich vlakbij.

Het is nog niet duidelijk wanneer Bhumibol zal worden gecremeerd. Het is niet ongebruikelijk in de Thaise koninklijke familie dat dit pas na zes maanden of een jaar gebeurt. Net na Bhumibols dood werd bekendgemaakt dat de 64-jarige kroonprins Maha Vajiralongkorn had aangegeven dat hij een langere rouwperiode nodig had vooraleer hij de troon kon bestijgen. Vorige week voegde premier Prayuth daar aan toe dat de kroonprins wel vanaf zeven dagen na het overlijden van zijn vader koning kon worden, maar dat de kroning pas kon plaatsvinden na de crematie volgend jaar.