Tom Van de Weghe: "Serieuze bom onder campagne van Clinton"

Dat de FBI opnieuw een onderzoek voert naar e-mails uit de entourage van Hillary Clinton, is een "godsgeschenk" voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. "Dit is een serieuze bom onder de campagne van Clinton", zegt VRT-journalist Tom Van de Weghe. De timing komt in elk geval erg ongelegen, nu de verkiezingen met rasse schreden naderen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

We zijn op goed elf dagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en er is een nieuw schandaal losgebarsten. "Dit is de October Surprise waar velen op zaten te wachten, of waar velen voor vreesden", zegt VRT-journalist Tom Van de Weghe. Volgens hem is de timing van het nieuwe onderzoek géén toeval.

"Enkele dagen geleden werd FBI-baas James Comey naar eigen zeggen op de hoogte gebracht van de nieuwe e-mails. En in een gelekte interne nota laat Comey uitschijnen dat hij geen andere keuze had dan dit uit te pluizen, omdat hij anders verweten zou kunnen worden iets achter te houden. Alleen kan je je vragen stellen over de timing. In Democratische kringen wordt gewezen op het feit dat Comey zelf een Republikein is, en dat hij schade wil berokkenen aan de Democraten."

Er gaan nu stemmen op dat deze demarche van de FBI ongrondwettelijk zou zijn. "Volgens die stemmen kan de FBI zo'n onderzoek niet bekendmaken in volle verkiezingsperiode. De komende dagen zullen moeten uitwijzen wat daar van aan is", aldus Van de Weghe.

"Munitie voor Trump om Clinton te verslaan"

Hillary Clinton lag voorop in de peilingen, ten opzichte van haar Republikeinse tegenkandidaat Donald Trump. "Voor hem is dit een godsgeschenk", analyseert Tom Van de Weghe. "Hij heeft nu eindelijk de munitie om mogelijk Clinton te verslaan."

"Het voordeel in de campagne van Clinton was dat het tot nu toe steeds over Trump ging. Over zijn belastingen, over zijn seksistische uitspraken... Nu komt Clinton in het oog van de storm te staan. Het onderzoek bevestigt de perceptie dat ze corrupt zou zijn. Dat kan haar campagne echt wel grote schade berokkenen."

"De twijfelende kiezers die noch Clinton noch Trump lusten, zouden nu kunnen thuisblijven op verkiezingsdag. De Republikeinen die eventueel voor Clinton zouden stemmen omdat ze Trump niet moeten hebben, zouden zich ook kunnen bedenken. Dit is een serieuze bom onder de campagne van Clinton, tenzij die de komende dagen ontmijnd wordt", legt Tom Van de Weghe uit.

Waar gaat het over?

De FBI heeft al eerder onderzoek gedaan naar het e-mailverkeer van Hillary Clinton, omdat ze als minister van Buitenlandse Zaken werkmails had verstuurd vanop haar private server. Volgens de Amerikaanse wet is dat strafbaar. Clinton had destijds zo duizenden mails verstuurd. Haar team heeft er daar 30.000 van gewist toen de mails moesten worden overgedragen voor het onderzoek door de FBI. Uiteindelijk besliste de FBI dat Clinton geen strafbare feiten had gepleegd, wel dat ze extreem onvoorzichtig was geweest. "De zaak leek helemaal afgehandeld, al werd het nog steeds opgerakeld door Donald Trump", zegt Tom Van de Weghe.

Nu is er een nieuw onderzoek, al is nog niet duidelijk wat er precies in de nieuwe e-mails staat. "In een gelekte interne nota van de FBI-directeur staat dat er mails zijn naar boven gekomen die mogelijk pertinent zouden zijn voor het onderzoek naar Clinton", weet Van de Weghe. Het zou in elk geval niet gaan om mails van Clinton zelf, wel om e-mailverkeer afkomstig van Anthony Weiner. Dat is een voormalig Congreslid dat in opspraak is gekomen omdat hij seksueel getinte berichten heeft gestuurd naar zeker 1 minderjarige. Weiner was getrouwd met Huma Abedin. "En laat dat nu de rechterhand zijn van Hillary Clinton. Dan is de cirkel rond."