Voor het eerst haatprediker het land uitgezet

België heeft voor het eerst een haatprediker het land uitgezet. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft het beroep van de radicale imam El Alami Amaouch verworpen, schrijft Het Nieuwsblad. De imam riep onder meer op om een dichter de benen af te hakken. Hij mag nu tien jaar land niet in ons land komen.
AFP or licensors

De Nederlands-Marokkaanse El Alami Amaouch, alias Shay Alami Abu Hamza, kwam vier jaar geleden in Dison bij Verviers wonen. Op het internet is te zien hoe hij daar opruiende taal predikte, en onder meer opriep om een dichter de benen af te hakken. Volgens de Staatsveiligheid dweepte de imam zelfs met de Algerijn Mohammed Merah, die vier jaar geleden in Toulouse in een joodse school drie kinderen en een volwassene doodde.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft het afgelopen anderhalf jaar verschillende keren een Koninklijk Besluit ondertekend om Amaouch het land uit te zetten, maar de man ging daar telkens tegen in beroep. Gisteren echter verwierp de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen het beroep definitief.

Radicale salafist

Een goede zaak, stelt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "De man staat bij de vreemdelingendienst al jaren bekend voor het prediken van haat. Het is een zeer radicale salafist die heel wat jongeren heeft opgestookt en hun geesten heeft vergiftigd."

"De jongeren zijn ook naar Syrië vertrokken. Een aantal van hen hebben zelfs aanslagen beraamd in Europa. Die man hoort hier niet thuis. Niet in Europa, niet in België. Ik heb dus de beslissing genomen om hem het land uit te zetten", aldus nog Francken. Volgens de staatssecretaris is het overigens de eerste keer dat dat gebeurt in Europa met iemand die niet veroordeeld is.

El Alami Amaouch heeft nu 30 dagen de tijd om het grondgebied te verlaten. Anders wordt hij opgepakt en overgebracht naar Nederland, want hij heeft de Nederlandse nationaliteit. De zoon van Amouch kwam deze zomer nog in opspraak door een videoboodschap waarin hij haat verspreidde tegen christenen.

"Wordt scherp in de gaten gehouden als hij naar Nederland komt"

De radicale imam zal scherp in de gaten gehouden worden als hij naar Nederland komt. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie intussen laten weten.

Nederland is door de Belgische autoriteiten geïnformeerd. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie kan de imam de toegang tot Nederland niet worden ontzegd, omdat hij de Nederlandse nationaliteit heeft. Als hij in Nederland onverdraagzame of haatdragende boodschappen verspreidt, dan zal hij worden aangesproken en desnoods worden vervolgd.