Waarom de ene Colruyt 11 procent duurder is dan de andere

Uit een steekproef van het VRT Nieuws-programma "De vrije markt" blijkt dat een Colruyt-winkel in Sint-Truiden 11 procent goedkoper is dan een Colruyt-winkel in Zelzate. Colruyt kan dus wel de goedkoopste supermarkt zijn, maar per regio zijn er grote verschillen. Wij duwden onze winkelkar door 8 Colruytwinkels in Vlaanderen en kwamen tot een aantal verrassende conclusies.

Colruyt is nog steeds de goedkoopste supermarkt, dat bleek eerder deze week uit het prijsonderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop en dat wist u wellicht zelf ook. Maar wist u ook dat de ene Colruyt-winkel tot 11 procent duurder kan zijn dan de andere. Alles hangt af van de ligging van de winkel.

Wij stelden een boodschappenlijstje samen met daarop 32 producten: 17 merkproducten en 15 producten van huismerken en gingen in 8 Colruyt-winkels ons lijstje afwerken. We kwamen tot een aantal verrassende vaststellingen. Steven Rombaut van "De vrije markt" zet er een aantal op een rijtje:

Concurrentie

Colruyt heeft toch een laagsteprijsgarantie. Hoe kan het dan dat je in de ene Colruyt soms veel meer betaalt dan in de andere? De verklaring is eenvoudig en in een woord samen te vatten: concurrentie.

Voor zijn laagsteprijsgarantie vergelijken tientallen medewerkers van Colruyt tienduizenden prijzen. Ze vergelijken daarbij de prijzen van concurrenten Delhaize, Carrefour, Albert Heijn...en dat binnen dezelfde regio. Vooral dat laatste is cruciaal. Daarom zijn bijvoorbeeld de Colruytprijzen in het Antwerpse lager dan in andere provincies.

Een woordvoerder van Colruyt verduidelijkt: "In Antwerpen zijn er veel Albert Heijn-winkels. Dat verhoogt de druk voor ons om prijzen te vergelijken en indien nodig aan te passen. Daarom liggen de prijzen daar lager dan in andere Colruyt-winkels."

Dat Colruyt Albert Heijn gebruikt als voorbeeld is niet toevallig. De winkelketen uit Nederland zit Colruyt immers op de hielen en is de op een na goedkoopste keten in ons land. De concurrentie is dus scherp tussen de twee en dat stuurt de prijzen lager.

De ene Pampers zijn de andere niet

De prijsverschillen zijn soms opvallend. Zo kostte, tijdens onze test, een doos Pampers in de Colruyt-winkel in Sint-Truiden 17,98 euro, terwijl in Zelzate dezelfde doos Pampers 25,41 euro kostte.

Voor onze volledige winkelkar was het verschil tussen Sint-Truiden (Limburg) en Zelzate (Oost-Vlaanderen) 11 procent. Zo waren we in Limburg 173,5 euro kwijt en in Zelzate 193,18. Toch al een verschil van ongeveer 20 euro.

Toegegeven, geen enkele inwoner van Zelzate gaat naar Sint-Truiden rijden om daar zijn of haar boodschappen te doen en dat weet Colruyt natuurlijk ook. Het is simpelweg de markt die speelt. Is de concurrentie hoog, dan heeft u geluk en krijgt u lage prijzen voorgeschoteld. Zijn er weinig andere winkels in de buurt, dan hebt u pech en betaalt u, soms gevoelig, meer.