Zal "Redneck country" Republikeins blijven?

In de rubriek "Vlamingen in de VS" laten we Vlamingen aan het woord die in één van de staten van Amerika wonen. Zij beschrijven hoe ze de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november ervaren. Vandaag: South Carolina.

In 1998 ben ik naar de Verenigde Staten geëmigreerd met een zogenoemd H1B-visum, dat uitgereikt wordt aan mensen die over in de VS zeldzame vaardigheden beschikken. Al na enkele maanden heb ik er mijn vrouw ontmoet, die geboren is op een Amerikaanse legerbasis in Duitsland. Ikzelf heb nog steeds de Belgische nationaliteit, met een permanente green card, waardoor ik in de VS mag blijven werken.

Tot voor kort zag ik geen enkele reden om mijn Belgische nationaliteit op te geven, of de Amerikaanse aan te nemen als mijn tweede nationaliteit. Op zich heb ik dezelfde rechten en plichten als iemand die wel over de Amerikaanse nationaliteit beschikt. Alleen kom ik niet in aanmerking voor sommige overheidsjobs en mag ik hier niet stemmen.

Door deze verkiezingscampagne voel ik nu toch wel iets meer motivatie om de Amerikaanse nationaliteit -als tweede nationaliteit- aan te vragen, zodat ik toch zou kunnen stemmen.

Zeer Republikeinse streek

Hier in South Carolina werd oorspronkelijk voornamelijk Democratisch gestemd, maar dat veranderde na het einde van de slavernij. Sindsdien stemt de staat over het algemeen Republikeins. Tijdens de vorige presidentsverkiezingen haalde Mitt Romney hier beduidend meer stemmen dan Barack Obama, die uiteindelijk president bleef.

Dat deze streek zeer Republikeins is, is duidelijk af te leiden aan de middelbare school waar mijn zoon school loopt. Hij zit nu in de 11th grade, vergelijkbaar met het vijfde middelbaar in België. Hun rugbyteam heet The Rebels. Zij spelen in het Richard Nixon-stadium, genoemd naar de voormalige Republikeinse president. Op de tribune is het zelfs niet uitzonderlijk om jongeren te spotten met de Confederatievlag

Zelf wonen we in een typisch Amerikaanse verkaveling voor de blanke middenklasse. Eerlijk gezegd zien we op het werk of op straat heel weinig dat verband houdt met de verkiezingen. De scherpe tegenstellingen zoals die in het nieuws te zien zijn, zijn in het straatbeeld niet duidelijk zichtbaar.

Trump doet mensen twijfelen

Hoewel deze streek zoals gezegd traditioneel Republikeins stemt, heeft Donald Trump veel mensen doen twijfelen. Zelfs onze meest traditionele en gelovige vrienden zeggen dat de uitspraken van de presidentskandidaat moeilijk te rijmen vallen met hun Republikeinse opvoeding en mentaliteit. Ook de pure rednecks vinden zijn uitlatingen op zijn minst misplaatst.

Maar Hillary Clinton is niet veel populairder. Onze eerder Democratisch georiënteerde kennissen geven duidelijk aan dat ze dichter aanleunen bij Bernie Sanders dan bij Clinton. Veel Amerikanen denken dat ze deze verkiezingen misschien beter zouden overslaan. Ook de jongeren zijn ietwat in de war. Mijn zoon is 17 en net te jong om deel te nemen aan deze verkiezingen, maar zijn 19-jarige vriendin is dat niet.

Als buitenstaander heb ik het gevoel dat iedereen uiteindelijk zal toegeven dat het lang zo slecht niet was onder Obama. Hier en daar gaan stemmen op om het maximumaantal termijnen die een president mag uitoefenen te verlengen,  toch wanneer de presidentskandidaten -zoals nu- zoveel verwarring brengen.

Een vriend van mij die in Texas woont, liet onlangs nog vallen dat het misschien beter zou zijn mochten we kunnen kiezen tussen de vicepresidentskandidaten Mike Pence (Republikein) en Tim Kaine.