Zeldzame soort reuzenhaai spoelt aan in De Panne

In De Panne is een zeldzame soort reuzenhaai aangespoeld. Dat meldt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) dat ter plekke is. Reddingswerkers hebben geprobeerd het dier naar open water te slepen, maar dat is niet gelukt.

De haai is deze namiddag gespot voor de kust van De Panne. "Dit is een verraderlijke strook kust", vertelt Jan Haelters van het KBIN aan VRT Nieuws. "Ze telt veel zandbanken en dieptes en ondieptes wisselen zich af."

Aanvankelijk leefde het dier nog en zwom het rondjes in ondiep water op zowat vijftig meter van de waterlijn. "Het zit vast tussen twee zandbanken en is waarschijnlijk helemaal gedesoriënteerd", zei Haelters. "Telkens het richting zee probeert te zwemmen, botst het op een nieuwe zandbank en zwemt het terug richting strand."

Naast talloze nieuwsgierigen kwamen ook de brandweer en lokale vissers ter plaatse. Zij spanden een touw rond het dier en probeerden het naar open water te slepen. Dat laatste is uiteindelijk niet gelukt. Volgens onze correspondent ter plaatse is de haai intussen overleden. De gemeente De Panne zal het dier laten ophalen. Dat gebeurt met een bulldozer, want de haai weegt enkele honderden kilo's. Er zal een beperkt onderzoek plaatsvinden, er worden onder meer enkele stalen genomen.

Het ging om een Cethorinus maximus van zowat drie meter lang. De soort voedt zich met plankton en is dus ongevaarlijk voor de mens. Volgens Haelters is het de eerste keer in tientallen jaren dat zo'n haai bij ons is aangespoeld.