"Vorig jaar meer bos verdwenen dan dat er bijkwam"

Vlaams parlementslid voor Groen Elisabeth Meuleman haalt in De Zondag fel uit naar het bosbeleid van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V). "Het huidige systeem van boscompensatie werkt niet. Er verdween vorig jaar meer bos dan dat er bijkwam." Groen wil Schauvliege in gebreke stellen als ze niet snel begint aan de compensatie van gekapte bossen.

In het bestaande systeem van boscompensatie krijgen ontbossers de keuze. Ofwel planten ze zelf elders een nieuw stuk bos aan, ofwel storten ze een bedrag in het boscompensatiefonds.

"Vorig jaar werd 30 van de 132 hectare ontbossing effectief gecompenseerd in natuur", stelt Meuleman in De Zondag. "De overige 102 hectare werd gecompenseerd door een financiële bijdrage. Als je dan weet dat Schauvliege 94 hectare extra bos heeft gerealiseerd, dan is er vorig jaar opnieuw bos verdwenen in Vlaanderen, en dat ondanks het brede protest van burgers na Essers."

Daarbovenop blijkt dat er ook een grote achterstand is bij de aanleg van nieuwe bossen. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat Schauvliege de voorbije jaren slechts één vijfde van de verdwenen bossen vervangen heeft, aldus nog Meuleman. "Sinds 2009 moet 1.000 hectare bos nog worden gecompenseerd. Dat betekent dat de minister 783 hectare achterstand heeft, of maar liefst 1.500 voetbalvelden."

Groen onderzoekt of het juridische actie kan ondernemen tegen de minister.