Australië bant clandestiene immigranten levenslang

De Australische regering wil al wie heeft geprobeerd het land clandestien binnen te komen levenslang bannen. De regering van de centrum-rechtse premier Malcolm Turnbull dient volgende een wetsvoorstel in bij het parlement. Als het wordt goedgekeurd, krijgt Australië zowat de strengste immigratiepolitiek ter wereld.

De nieuwe wetgeving zal ook met terugwerkende kracht gelden voor alle illegale immigranten die sinds 19 juli 2013 naar de eilanden Nauru en Los Negros kwamen. Het wetsontwerp bepaalt letterlijk "dat iedereen die geprobeerd heeft om Australië illegaal binnen te komen, nooit nog recht zal hebben op een visum", ook niet om zaken te doen, noch als toerist of na een huwelijk met een Australisch staatsburger. Minderjarigen zouden niet onder de nieuwe wetgeving vallen.

"Dit is een strijd tussen het Australische volk, vertegenwoordigd door zijn regering, en criminele bendes van mensensmokkelaars", aldus premier Turnbull. Volgens hem verdienen die bendes miljarden met hun activiteiten.

Australië heeft al jaren een erg streng migratiebeleid. Boten met kandidaat-vluchtelingen worden systematisch terug de zee in gedreven. Migranten die er toch in slagen de kust te bereiken, worden voor de duur van hun asielaanvraag opgesloten in detentiecentra buiten Australië, onder meer op Nauru en Los Negros, in Papoea Nieuw-Guinea. Als hun asielaanvraag uiteindelijk wordt aanvaard, kunnen ze vaak niet anders dan op één van de eilanden blijven.

Mensenrechtenorganisaties trekken hierover al jaren aan de alarmbel. Eerder deze maand heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International het opvangcentrum op Nauru bestempeld als een openluchtgevangenis.