Boek over feminisme in het fin de siècle gelauwerd

De Nederlandse schrijfster Elisabeth Leijnse heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2016 gewonnen met "Cécile en Elsa, strijdbare freules". Ze liet de andere genomineerden Machiel Bosman, Philip Dröge, Lodewijk Petram en Annejet van der Zijl achter zich.

De Nederlandse schrijfster Elisabeth Leijnse heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2016 gewonnen. Aan de onderscheiding voor het beste historische boek van het voorbije jaar is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

In "Céline en Elsa, strijdbare freules" beschrijft Elisabeth Leijnse twee aristocratische zussen die zich tijdens het fin de siècle op feministische pad begeven.

"De lezer krijgt het volle pond aan zowel liefde als tweespalt tussen de heetgebakerde zusters. Aan de hand van deze vrouwenlevens geeft Leijnse ons een unieke blik in het intellectuele leven van de tweede helft van de negentiende tot ver in de twintigste eeuw. Dit meeslepende boek is levensgeschiedenis, cultuurgeschiedenis en maatschappijgeschiedenis ineens", aldus het juryrapport.

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van honderd Libris-boekhandels, het Historisch Nieuwsblad, het Nederlands Openluchtmuseum, de omroepen NTR/VPRO, het Rijksmuseum en de Volkskrant.