Britse expert is "bed van Van Gogh op het spoor"

De Britse kunsthistoricus Martin Bailey heeft aanwijzingen gevonden dat het bed van het schilderij "De slaapkamer" in Boxmeer in Nederland zou staan. "Een brief van een familielid van Van Gogh is de sleutel", zegt Martin Bailey in een interview met de Nederlandse omroep NOS.

"De slaapkamer" van Vincent van Gogh (1853-1890) is een van de bekendste schilderijen van de Nederlandse schilder. Van Gogh kocht het bed dat hij later zou schilderen toen hij in 1888 in Arles woonde en werkte.

In die periode in Frankrijk schilderde Van Gogh zijn bekendste doeken, onder meer "De zonnebloemen", "De zaaier", "Het gele huis" en "De slaapkamer". "De slaapkamer" is een schilderij van zijn kamer in Arles.

Iedereen dacht dat het bed dat op het schilderij staat verloren is gegaan na de dood van de schilder in 1890. Volgens de Britse kunsthistoricus Martin Bailey is dat niet het geval. Bailey heeft een brief van een familielid van Van Gogh ontdekt, zegt hij aan NOS.

"De brief toont aan dat het bed naar Nederland is overgebracht. Dat was een verrassing voor mij. Dat staat in een nooit eerder gepubliceerde brief van Vincent Willem, een neef van de schilder. De zoon van Vincent Willem vertelde me dat het bed jarenlang in Laren gestaan", aldus Bailey.

De familie van Van Gogh schonk het bed na de Tweede Wereldoorlog aan een goed doel ten voordele van de inwoners van Boxmeer. Bailey heeft foto's ontdekt van die verhuizing met een vrachtwagen met daarop het spandoek "Laren helpt Boxmeer".

"Ik wil niet te optimistisch zijn. Het zou kunnen dat het bed is weggegooid in de jaren 50 of 60. Maar het zou kunnen dat het bed nog steeds ergens in Boxmeer staat", besluit Bailey.