Democratische leider Senaat haalt uit naar FBI-topman

Volgens senator Harry Reid heeft FBI-topman James Comey mogelijk de wet overtreden door bekend te maken dat het onderzoek naar het e-mailgebruik van Hillary Clinton is heropend. Hij schrijft dat in een scherpe brief aan Comey.
AP2013

"Uw manier van handelen van de laatste maanden tonen aan dat u met twee maten en twee gewichten oordeelt als het gaat over het behandelen van gevoelige informatie", schrijft Reid, "en dat lijkt duidelijk bedoeld om een politieke partij (de Republikeinen, nvdr.) te bevoordelen."

"Ik schrijf u om u te laten weten dat deze manier van handelen mogelijk een overtreding van de wet is." Reid verwijst naar de zogenoemde Hatch Act, die verbiedt dat overheidsambtenaren hun functie gebruiken om het verloop van de verkiezingen te beïnvloeden.

Afgelopen vrijdag zei Comey dat de FBI het onderzoek naar het e-mailgebruik van Hillary Clinton wil heropenen omdat er bijkomende relevante e-mails zijn opgedoken. De hele zaak leek enkele maanden geleden nog afgehandeld, toen de FBI besloot dat Clinton geen strafbare feiten had gepleegd, maar wel onvoorzichtig was geweest.

Op minder dan twee weken voor de presidentsverkiezingen legt de mededeling van Comey een bom onder de campagne van Clinton. Net omdat hij weinig details over de nieuwe e-mails vrijgeeft, kan zij zich niet verdedigen en heeft haar Republikeinse tegenkandidaat Donald Trump vrij spel om haar aan te vallen.

"Door Hillary Clinton te besmeuren met insinuaties hebt u een traditie en de richtlijnen van uw eigen departement overtreden", schrijft Harry Reid. "U hebt u gehaast om dit elf dagen voor de verkiezingen te doen, ondanks het feit dat de informatie waarover u het heeft misschien wel alleen maar een duplicaat van oudere informatie is die u al heeft laten onderzoeken."