Dewael: "Politiediensten moeten "verkokering" overstijgen"

De verschillende politiediensten in ons land kunnen en moeten beter samenwerken. Dat zegt voorzitter Patrick Dewael van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart in "De zevende dag".

In De Standaard laat commissaris-generaal Cathérine De Bolle van de federale politie dit weekend haar ongenoegen blijken over het Comité P, het orgaan dat de politie in ons land controleert.

Volgens De Bolle is de politie de enige macht in ons land die zwaar wordt gecontroleerd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld justitie. Dat zegt ze naar aanleiding van het gelekte rapport van het Comité P over de werking van de politie in de aanloop naar de aanslagen van Parijs vorig jaar. Daaruit blijkt dat de politie van Brussel steken heeft laten vallen.

(Lees verder onder video)

"Ik stel vast dat eilandvorming plaatsvindt"

In "De zevende dag" toont Dewael vandaag begrip voor haar houding. "Ze neemt het op voor haar mensen", zegt hij. "Maar als je naar de dokter gaat en die vertelt je een aantal dingen die je niet graag hoort, dan moet je niet boos zijn op de dokter."

Dewael is voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart in ons land en onderzoekt in die hoedanigheid eveneens de werking van de politie in de aanloop naar die dag. "We maken een diepgaande analyse en dit in alle sereniteit", zegt hij.

Toch geeft hij nu al een eerste, voorzichtige conclusie. "Ik stel vast dat eilandvorming plaatsvindt", zegt hij. "Sommige diensten werken blijkbaar te weinig samen. Dat moeten ze meer doen. Ze moeten hun "verkokering" overstijgen."

Dewael hamert erop dat alle machten in ons land aan controle onderhevig moeten zin. "Het kan een piste zijn om magistraten eveneens te controleren", zegt hij. Daarbij denkt hij bijvoorbeeld aan een Comité J.