Granaat uit WO II leidt (alweer) tot vertragingen bij Eurostar

In Parijs zijn twee Eurostartreinen met vertraging naar Londen vertrokken omdat een passagier een granaat uit WO II bij zich had. Het is lang niet de eerste keer dat dit gebeurt.
(archieffoto)

Het voorval vond vanochtend plaats in de Gare du Nord in Parijs. Een passagier de de Eurostar naar Londen wou nemen, bleek een granaat uit WO II bij zich te hebben. Alle passagiers werden hierop uit voorzorg naar de centrale inkomhal van het station geëvacueerd en de politie werd erbij gehaald. De Eurostartreinen van 8.13 uur en 9.13 uur vertrokken hierdoor met respectievelijk twintig en dertig minuten vertraging. Nadien verliep de dienstverlening weer normaal, aldus een woordvoerder.

Het is niet de eerste keer dat een passagier van de Eurostar een oude granaat met zich meeneemt. De jongste jaren gebeurt het met de regelmaat van de klok. Volgens een woordvoerder van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF zijn het bijna altijd Britten die in Frankrijk voor een prikje munitie uit WO II op de kop tikken en die als souvenir naar huis willen meenemen. Ze vergeten daarbij dat de bagagecontrole van de Eurostar gelijkaardig is aan die van een luchthaven. Bovendien vermelden infoborden in Franse stations met internationaal treinverkeer duidelijk dat elke vorm van munitie op de trein uit den boze is.