Hoe groot is de schade voor Clinton na heropenen e-mailonderzoek?

De campagne van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton krijgt een serieuze tik door de zoveelste episode in de e-mailsaga, maar volgens opiniepeiler Nate Silver valt de uiteindelijke schade nog af te wachten. "Er zijn voorlopig meer vragen dan antwoorden", schrijft hij in zijn verkiezingsblog. Of het echt haar kansen op het Witte huis beïnvloedt, hangt af van wat de komende dagen nog boven komt en hoe ze ermee omgaat.

Vrijdag heeft de FBI een bommetje gedropt in deze laatste anderhalve week voor de verkiezingen door te laten weten dat ze het e-mailonderzoek naar Clinton heropenen. Goed nieuws voor de campagne van Donald Trump die al een tijdje in het slop zit. Een nachtmerrie voor de campagne van Hillary Clinton.

Nate Silver is een statisticus en een van Amerika's bekendste opiniepeilers. Zijn site Fivethirtyeight.com acht de kans dat Clinton de verkiezingen wint nu iets minder dan 80 procent, tegenover net ruim 20 procent voor Trump. De Republikein doet het daarmee enkele procentpunten beter dan vorige week. Vooralsnog gaat het dus nog niet om een aardverschuiving.

Silver baseert zijn voorspellingen onder meer op opiniepeilingen. "Zoals we bij de vorige uitgelekte schandalen hebben gezien, duurt het altijd enkele dagen vooraleer we de schade zien die berokkend wordt", schrijft hij in zijn verkiezingsblog. "Normaal gezien verwacht ik tegen woensdag duidelijk de impact van het nieuws, alleen vrees ik nu voor een vertekend beeld."

Volgens Silver zijn er immers momenteel nog meer vragen dan antwoorden. "De brief van FBI-topman James Comey (red. die de zaak aan het rollen bracht) was heel cryptisch en zijn achterliggende motieven zijn onduidelijk", schrijft hij. "Bovendien is er tegenstrijdige berichtgeving over hoeveel mails het gaat of Clinton ze verstuurd heeft en of het om nieuwe e-mails gaat. Zelfs de uitlatingen dat ze van toestellen komen die toebehoorden aan Anthony Weiner zijn gebaseerd op anonieme bronnen."

"Clinton heeft 4 opties"

De opiniepeiler ziet 4 mogelijke manieren voor het Clintonkamp om om te gaan met de hetze. "Vraag meer informatie van de FBI, die perceptie van transparantie kan Clinton goed uitkomen", luidt de eerste optie. Dat was ook de eerste reactie van de Democrate. Ze eiste meer informatie van Comey en de politiedienst en heeft daarmee bij haar achterban alvast goede punten gescoord.

Een tweede optie is volgens Silver om Comey en zijn motivaties aan te vallen. Ook dit hebben Clinton en haar entourage intussen gedaan. "Ik wil dat de FBI alle kaarten op tafel legt", zei ze gisteren op een verkiezingsbijeenkomst in Florida. Waarbij ze opmerkt dat ze de timing van Comey "heel vreemd" vindt. Haar campagnemanager John Podesta benadrukt overigens dat er in de brief van Comey veel insinuaties staan, maar weinig echte feiten.

"De derde mogelijkheid is het omgekeerde van het eerste: negeer het verhaal en hoop dat het doodbloedt tegen verkiezingsdag." Silver vermoedt dat deze strategie Clinton mogelijk enkele procenten zal kosten, maar voor het FBI-bommetje had ze een comfortabele voorsprong op Trump. "Die voorsprong is mogelijk groot genoeg om dit gewoon volledig te kunnen negeren. Bovendien hebben veel Amerikanen intussen al hun stem uitgebracht." Nu Clinton volop op de twee eerste opties heeft ingezet, lijkt dit een weg die ze niet meer zal bewandelen.

Cliff Owen

De laatste optie voor Clinton is volgens Silver de tegenaanval. "Lek wat nieuwe vuile was van Trump aan de pers. Al is dat wel een strategie die als een boemerang in haar gezicht kan terugkeren." De statisticus zegt ook dat timing hierbij van het grootste belang is. "Te snel uitlekken en het kan ondergesneeuwd worden onder de media-aandacht voor de FBI-zaak. Te lang wachten en het lijkt radeloos en is mogelijk te laat om nog een invloed te hebben op de verkiezingen."

Al deze zaken staan en vallen natuurlijk met eventueel bijkomende informatie die nog uitkomt in verband met het FBI-onderzoek. Het is ook niet duidelijk of Wikileaks en de Trump-campagne nog iets in petto hebben. Het is ook afwachten of die laatste erin slaagt om deze nieuwe episode in de e-mailsaga volledig in zijn voordeel te laten uitdraaien.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.