Italiaanse premier: "Extreem moeilijke tijden, maar we zullen alles heropbouwen"

De Italiaanse premier Matteo Renzi belooft een massieve heropbouw van Centraal-Italië, dat voor de zoveelste keer in enkele maanden tijd getroffen is door een zware aardbeving. "Alles wat moet gedaan worden, zal gedaan worden", luidt de belofte.

De aardschok van vanmorgen had een kracht van 6.6. Dat is nog zwaarder dan de dodelijke beving die in de zomer het stadje Amatrice trof. Nu zijn er als bij wonder geen doden te betreuren, maar de materiële schade is wel vrij groot.

De aarde heeft de voorbije weken al verschillende keren gebeefd in de getroffen regio. "Iedereen zit in een onophoudelijk gevoel van stress en angst. Ze zijn ten einde raad", zegt bisschop Renato Boccardo van Norcia, een gemeente waar onder meer de basiliek is ingestort door de meest recente aardbeving. "Dit is een ware tragedie."

In de hele regio zijn opnieuw heel wat huizen en historische gebouwen ingestort, verscheidene woningen hadden al schade opgelopen door de vorige bevingen. Premier Renzi belooft hulp voor de slachtoffers. "Italië beleeft extreem moeilijke tijden, maar we zullen alles heropbouwen de komende jaren", aldus de Italiaanse eerste minister. "De huizen, de kerken, de winkels. Alles wat moet gedaan worden om deze regio herop te bouwen, zal gebeuren." Rome zal geen rekening houden met eventuele bezwaren vanuit Europa over te hoge kosten voor de begroting, liet Renzi nog verstaan.

Meest gelezen