Jubileumeditie van de Boekenbeurs officieel geopend

Vlaams minister van Cultuur en André Vandorpe van Boek.be hebben de 80e editie van de Boekenbeurs in Antwerpen op gang geschoten. Het grote publiek krijgt vanaf maandag toegang tot de beurs, zondag was de primeur traditioneel voor genodigden van de standhouders.

In Antwerp Expo hebben Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) en André Vandorpe van organisator Boek.be de 80e Boekenbeurs officieel geopend. 

De bezoekers vinden er nog tot en met 11 november zowat 65.000 titels en kunnen er ook terecht voor signeersessies, lezingen, workshops, optredens en andere randanimatie.

Minister Gatz noemde de Boekenbeurs bij de opening het sluitstuk van "de maand van het boek", nadat Vlaanderen en Nederland al het gezamenlijke gastland waren op de vermaarde Frankfurter Buchmesse (19-23 oktober) en daar veel lof voor oogstten.

Nog voor aanvang van de Buchmesse waren er al overeenkomsten afgesloten voor meer dan 500 vertalingen van Nederlandstalige werken, en om op die "vertaalgolf" te anticiperen, krijgt het Vlaams Fonds voor de Letteren 150.000 euro extra aan Vlaamse subsidies, zo liet de minister weten.

Vaste boekenprijs een vergiftigd geschenk?

Gatz en Boek.be-directeur André Vandorpe keken ook al vooruit naar de gereglementeerde boekenprijs die er in 2017 eindelijk moet komen.

Die dreigt echter volgens Vandorpe een "vergiftigd geschenk" voor veel boekhandels te worden, indien de geplande maximale korting van 25 procent voor bibliotheken en scholen behouden blijft.

Gatz suste door te stellen dat over dergelijke concrete bepalingen van het ontwerpdecreet geen taboes bestaan en het nu aan het parlement is om nog eventuele wijzigingen door te voeren.

Debuutprijs voor Frederik Willem Daem

De eerste onderscheiding werd intussen ook al uitgereikt op de vooropening van de Boekenbeurs. Schrijver Frederik Willem Daem werd gelauwerd met de Debuutprijs 2016 voor zijn boek "Zelfs de vogels vallen".

De rode draad door deze 80e Boekenbeurs is "tijd", en wie dit jaar 80 wordt krijgt gratis toegang. Maandag staan alvast onder meer de uitreiking van de Hercule Poirotprijs, gesprekken rond borstkanker op Pink Monday, de Vlaamse "thrillertop" en signeersessies van K3 en Ish Ait Hamou op het programma.