Juncker haalt uit: "België moet nadenken over zijn model"

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is duidelijk niet opgezet met de gang van zaken rond het Europees-Canadese handelsverdrag de afgelopen dagen en weken. "België moet nadenken over hoe het op internationaal vlak functioneert", zei hij na de ondertekening van het CETA-verdrag in Brussel. Juncker diende ook CDH-voorzitter Benoît Lutgen, die eerder zware kritiek had geuit op de Europese Commissie, stevig van weerwoord.

In Brussel is deze middag het CETA-verdrag ondertekend tussen de Europese Unie en Canada. Dat kon nu pas omdat België eerder deze week het licht op groen had gezet, nadat de bezwaren vanuit Wallonië waren weggewerkt.

"Ik zou toch graag een aantal woorden willen richten tot Wallonië", zei Commissievoorzitter Juncker op een persconferentie na de plechtige ondertekening. "Ik ken het belang van het intra-Belgische debat. Ik ken Wallonië beter dan alle andere Europeanen. Ik heb dus geen lessen te krijgen over het Belgische regionalisme."

(Lees verder onder video)

"Grote uitzondering dat Europese Commissie heeft onderhandeld met Wallonië"

Dat de Europese Commissie mee aan tafel is geschoven in het Belgische overleg is een grote uitzondering, aldus Juncker. "De gesprekspartner van de Commissie is niét Wallonië, het is de federale regering met wie we praten. We hebben nu een uitzondering op die regel gemaakt, want normaal gezien moeten de deelstaten en de federale regering eerst onderling een akkoord bereiken", zei de Commissievoorzitter op dreef.

Europees president Donald Tusk zag zich zelfs genoodzaakt om enigszins speels in te grijpen. "Kalmeer", riep hij Juncker toe. Die antwoordde met een kwinkslag: "Ik ben niet nerveus. Ik ben het institutionele regime van België aan het uitleggen aan de Belgen."

De boodschap van Juncker aan ons land was niet mis te verstaan: "België moet nadenken over zijn institutionele model voor wat betreft de internationale relaties."

Uithaal naar Benoît Lutgen

Jean-Claude Juncker gaf daarnaast ook een pluim aan Waals minister-president Paul Magnette (PS), die in het Waals Parlement had gezegd dat de Europese Commissie een positieve rol heeft gespeeld in de debatten.

Een ander geluid was deze week te horen bij CDH-voorzitter Benoît Lutgen, die in een interview sprak over "misdadige politiek" van de Commissie. Dat is duidelijk niet in goede aard gevallen bij Commissievoorzitter Juncker.

"Nooit hebben onze onderhandelaars Wallonië bedreigd over desastreuze gevolgen voor die regio. Dat men ophoudt met dat te zeggen. En ik richt mij tot de CDH en de partijvoorzitter. We hebben ons erg ingezet opdat alle Waalse onzekerheden zouden verdwijnen."