Michel: "Met CETA hadden we Europa en België in gevaar kunnen brengen"

Met een vertraging van drie dagen voor de ondertekening van het vrijhandelsverdrag van de Europese Unie en Canada is de impact van de crisis in België rond CETA beperkt, maar "de schade zou omvangrijk geweest zijn voor het Europees project en voor België" als het anders was gelopen, zo blikt premier Charles Michel terug op de voorbije dagen vanuit China, waar hij de troeven voor investeringen in België gaat verdedigen.

Minister van Buitenlandse Zaken en MR-vicepremier Didier Reynders had de voorbije dagen lof voor de constructieve houding en het onderhandelingstalent van Waals minister-president Paul Magnette (PS) in het CETA-dossier.

"Er was inderdaad een uitstekende samenwerking met Magnette, behalve de laatste dagen toen hij zijn amendementen pas op dinsdag en woensdag neerlegde", stelt Michel op zijn beurt. De EU had België tot maandag de tijd gegeven om ons standpunt over te maken, terwijl de Europees-Canadese top oorspronkelijk voor donderdag gepland was. De top vindt uiteindelijk vandaag plaats na het akkoord tussen de Belgische entiteiten en tussen de Europese lidstaten.

De eerste minister respecteert het standpunt van de gewesten, maar is toch verheugd dat hij de Waalse en Brusselse regering heeft kunnen overtuigen om een akkoord te sluiten. Aan het verdrag zelf "is geen komma veranderd", maar er werden wel een aantal verklaringen en interpretatieve teksten toegevoegd, "waarvan enkele een juridische waarde hebben". De premier hekelde wel de lastercampagne van de Waalse en Brusselse meerderheidspartijen zoals de invoer van hormonenvlees en GGO's, terwijl het voorzichtigheidsprincipe garanties voorziet in de Europese wetgeving.

Belgische troeven

Michel is momenteel in Peking om de troeven van België in de verf te zetten: de ligging in het hart van Europa, het onderwijs, de open economie en de hoofdkwartieren van talrijke internationale instellingen (zie video onder). Daarnaast wil de premier ook Belgische investeerders in China in de schijnwerpers brengen. Tijdens het weekend zou een twintigtal partnerschappen ondertekend moeten worden. Tot slot zit er schot in de gesprekken over de opportuniteit om een rechtstreekse luchtverbinding tussen Brussel en Shanghai op te starten.

In zijn gesprekken zal premier Michel de draagwijdte benadrukken van de structurele hervormingen die werden doorgevoerd of in voorbereiding zijn zoals de taxshift, de hervorming van de vennootschapsbelastingen, de veiligheidsmaatregelen na de aanslagen van 22 maart en in het algemeen de stabiliteit in het land. Charles Michel benadrukt voorts dat ook de mensenrechten tijdens de politieke gesprekken aan bod zullen komen. Tijdens de missie zullen ook bilaterale administratieve akkoorden getekend worden, onder meer rond politieke en gerechtelijke samenwerking, zoals onder meer over de toestand van Belgische gedetineerden in China en omgekeerd.