Oktoberfiles dit jaar veel langer tijdens piekperiodes

In oktober waren de files in Vlaanderen op de piekmomenten gemiddeld 21 procent langer dan in oktober vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers verzameld door TomTom, een van de grootste Europese spelers op het vlak van navigatietoepassingen.

De gemiddelde totale filelengte tijdens piekperiodes bedroeg deze maand in oktober 482,04 kilometer. Dat is een stijging van 21 procent ten opzichte van oktober 2015 (gemiddeld van 398,68 kilometer). De piekperiodes situeren zich tussen 7 en 9 uur 's morgens en tussen 16 en 18 uur 's avonds.

Het verschil was nog groter op de autosnelwegen: een gemiddelde filelengte van 184,28 kilometer, tegenover 149,09 kilometer in oktober 2015 (een stijging met 24 procent).

“De nieuwe cijfers tonen aan dat de Vlaamse wegen in oktober 2016 fenomenaal drukker waren dan in oktober 2015", zegt Lars Guns van TomTom. "Uit ervaring weten we dat een aantal factoren de verkeersdrukte steevast beïnvloeden: het weer, wegenwerken, de economische situatie en het al dan niet plaatsvinden van (zware) verkeersongevallen.”