Plechtige ondertekening CETA begint met vertraging

Na de moeizame totstandkoming van CETA, het handelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie, lijkt ook de ondertekening ervan niet van een leien dakje te lopen. Het vliegtuig van de Canadese Justin Trudeau, onderweg naar Brussel, is gisterenavond naar de luchthaven van Ottawa moeten terugkeren wegens technische problemen. Het toestel kon er zonder problemen landen. Trudeau is intussen opnieuw onderweg naar Brussel, zij het met anderhalf uur vertraging, waardoor de ondertekening zelf vermoedelijk pas rond 13.30 uur zal plaatsvinden.

Volgens een woordvoerster van Trudeau moest het presidentiële vliegtuig afgelopen nacht kort na het opstijgen terugkeren naar de luchthaven van Ottawa wegens "mechanische problemen". Korte tijd later is het toestel alsnog vertrokken naar Brussel.

Het is nog niet duidelijk hoe laat Trudeau uiteindelijk in Brussel zal aankomen, maar vast staat wel al dat de ondertekening enige vertraging zal oplopen. Die was gepland voor 12 uur deze middag. Uiteindelijk zal de Europese-Canadese top zelf rond 12 uur starten, de ondertekening volgt dan vermoedelijk rond 13.30 uur. Op de top staan onder meer de toestand in Syrië en Irak en de vluchtelingencrisis op de agenda.

(Lees verder onder video)

Slecht gesternte

CETA lijkt alvast onder een zeer slecht gesternte gestart te zijn. De goedkeuring van de tekst van het vrijhandelsverdrag kwam erg moeizaam tot stand doordat de Waalse en Brusselse regeringen dwars lagen en verduidelijking eisten over enige punten.

Daardoor kon ons land, als enige van de 28 Europese lidstaten het verdrag niet goedkeuren en moest de ondertekening van het verdrag - oorspronkelijk gepland voor deze week donderdag - worden uitgesteld.