Protest in Marokko breidt zich uit na dood visverkoper

In Marokko blijkt het protest uit te deinen na de dramatische dood van een visverkoper in de noordelijke stad Al Hoceima. Vandaag is onder meer betoogd in de hoofdstad Rabat, maar ook in Tetouan, Casablanca en Agadir. In een poging om olie op de golven te gieten heeft de minister van Binnenlandse Zaken een bezoek gebracht aan de familie van de visverkoper.

Mohsin Fikri, een 31-jarige visverkoper, kwam vrijdag om het leven toen hij zijn in beslag genomen koopwaar probeerde te recuperen uit een vuilniswagen. Hij raakte geplet door het mechanisme van de vuilniswagen.

Over de exacte omstandigheden van het incident bestaat nog onduidelijkheid. Fikri was naar verluidt tegengehouden met 500 kilogram zwaardvis in zijn vrachtwagen, wat verboden is in Marokko. Op sociale media circuleren geruchten dat hij niet zou zijn ingegaan op een vraag om smeergeld van de politie, als "oplossing" om zijn koopwaar te kunnen houden. Dat laatste is niet officieel bevestigd, maar de Marokkaanse politie bezondigt zich wel vaker aan corrupte praktijken.

Het incident leidde onmiddellijk tot straatprotest in Al Hoceima, en het lijkt erop dat het ongenoegen zich als een lopend vuurtje in heel het land heeft verspreid. Door de hoge werkloosheid en de grote armoede heerst onderhuids veel ongenoegen in Marokko,  en incidenten zoals in Al Hoceima zouden wel eens een katalysator voor een ware golf van sociaal protest kunnen zijn. De betogers van de afgelopen dagen houden de autoriteiten verantwoordelijk voor de dood van de visverkoper.

Koning Mohammed VI is momenteel op staatsbezoek in Tanzania, maar heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken opgedragen de hele zaak te onderzoeken en eventuele verantwoordelijken te straffen.

Hieronder ziet u beelden van een protestbetoging vanavond in Al Hoceima.

Meest gelezen