Salvadoraanse ex-president Saca in cel wegens corruptie

De voormalige Salvadoraanse president Elías Antonio Saca is gisteren opgepakt op verdenking van corruptie. Dat heeft zijn advocate vandaag bevestigd.

De 59-jarige Saca wordt verdacht van het verduisteren van overheidsgeld en het opzetten van een crimineel netwerk tijdens zijn periode als president.

De ex-president, die het Centraal-Amerikaanse land leidde van 2004 tot 2009, werd in de hoofdstad San Salvador opgepakt op de bruiloft van één van zijn zoons. Ook twee ex-medewerkers van Saca en vier ambtenaren zijn opgepakt.

Eerder dit jaar had het Hooggerechtshof al de opdracht gegeven om de voormalige president te arresteren.

Tijdens zijn termijn als president was Saca 6,5 miljoen dollar rijker geworden. Voor 5 miljoen daarvan kon hij geen rekenschap afleggen.

Saca werd vanwege de beschuldigingen al meteen na zijn ambtstermijn in 2009 geroyeerd als lid van zijn eigen partij, de rechtse Nationalistische Republikeinse Alliantie (Arena). Ook zijn banktegoeden werden bevroren.

Tegen Mauricio Funes en Francisco Flores, twee andere voormalige Salvadoraanse presidenten, loopt eveneens een onderzoek naar corruptie.

 

Meest gelezen