Turkije stuurt nog eens 10.000 ambtenaren de laan uit

Met twee nieuwe decreten heeft de Turkse regering nog eens 10.000 ambtenaren ontslagen in de nasleep van de mislukte staatsgreep van 15 juli. Voorts bant ze 15 hoofdzakelijk pro-Koerdische mediakanalen en gaan de rectorverkiezingen op de schop.
(archieffoto)

De zuivering die de Turkse regering in alle geledingen van de maatschappij heeft ingezet na de mislukte staatsgreep van 15 juli gaat onverminderd voort. Gisteravond laat zijn twee nieuwe decreten in de Turkse versie van het Staatsblad verschenen waaruit blijkt dat de regering nog eens 10.131 ambtenaren de laan uit stuurt.

Het gaat om medewerkers van de ministeries van Onderwijs, Justitie en Gezondheid. Ze zouden banden hebben met de beweging van de Turkse prediker Fethullah Gülen. Zoals bekend meent de Turkse regering dat hij achter de mislukte staatsgreep zit.

Alles samen hebben de Turkse autoriteiten sinds 15 juli meer dan 37.000 mensen opgepakt in verband met de mislukte staatsgreep. Meer dan 100.000 anderen zijn ontslagen.

(Lees verder onder video)

Rectorverkiezingen

De twee decreten van gisteravond bepalen voorts de sluiting van vijftien mediakanalen, voor het grootste deel mediakanalen die pro-Koerdisch zijn. Ook de verkiezing van de rectoren van de Turkse universiteiten gaat op de schop. Voortaan zal de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ze persoonlijk aanduiden op basis van een preselectie door de raad van het hoger onderwijs.