Voertuigen Gülen-aanhangers beschadigd in Houthalen

In Houthalen-Helchteren zijn vier voertuigen van Gülen-aanhangers beschadigd. Van twee voertuigen zijn de banden platgestoken. Een andere auto en een schoolbus van het Lucerna-college zijn in brand gestoken.

Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor het vandalisme, maar allicht hebben de incidenten te maken met de toestand in Turkije, waar de beweging van predikant Fethullah Gülen aangeschoten wild is na de mislukte staatsgreep van juli. De spanningen in Turkije leiden ook bij de Turkse gemeenschap in andere Europese landen tot spanningen.

In Houthalen-Helchteren woont een grote Turkse gemeenschap. Het is de eerste keer echter dat de spanningen er ontaarden in vandalisme.

Eén van de geviseerde doelwitten was blijkbaar het lokale Lucerna-college. De Lucerna-scholen onderhouden banden met de beweging van Gülen.