Vooral materiële schade na nieuwe zware aardbeving in Midden-Italië

Het centrum en zuiden van Italië is opgeschrikt door een nieuwe, zware aardbeving met een kracht van 6.6. Volgens het Amerikaanse Geologisch Instituut lag het epicentrum van de beving in de buurt van Norcia, op zo'n 68 kilometer ten zuidoosten van Perugia. Voorlopig is er nog geen melding van doden, er zijn wel tientallen lichtgewonden. De schade is vrij groot.
AFP or licensors

De beving vond plaats om 7.40 uur vanmorgen, de schok was voelbaar tot in Rome, Venetië, Puglia (in de laars van Italië) en zelfs tot in Oostenrijk. Volgens de Italiaanse civiele bescherming zijn op verschillende plaatsen in Midden-Italië gebouwen ingestort. Na een hele week van bevingen vertoonden heel wat gebouwen sowieso al tekenen van instabiliteit.

Er is nog geen nieuws over eventuele dodelijke slachtoffers. Mogelijk hebben de eerdere bevingen deze week - naschokken van de aardbeving in augustus - daar veel, zo niet alles, mee te maken. Duizenden mensen hebben de voorbije nachten in hun auto geslapen uit angst voor een aardbeving, anderen hadden hun toevlucht gezocht tot hotels of schuilplaatsen. Wel is hier en daar sprake van lichtgewonden.

Zware schade in toeristische trekpleister Norcia

Het epicentrum van de beving bevond zich op de grens van de regio's Umbrië en De Marken, meer bepaald op zo'n 6 km ten noorden van Norcia, een klein dorpje dat lokaal en internationaal bekendstaat om zijn salami, zijn truffels en zijn 14e eeuws Benedictijns klooster.

Op beelden is te zien dat de nonnen die op dat ogenblik aan het bidden waren in de basiliek van de heilige Benedictus in paniek naar buiten liepen omdat ze dachten dat de klokkentoren zou instorten. Luttele ogenblikken later gebeurde dat inderdaad ook. Enkel de façade staat nog recht. Ook de oude stadsmuren van Norcia raakten beschadigd, net als de kerk van de heilige Maria Argentea, befaamd voor zijn fresco's uit de 15e eeuw.

Ook andere dorpen zijn van de kaart geveegd. Tienduizenden mensen zijn dakloos. De Italiaanse regering denkt eraan om houten noodwoningen te plaatsen, om de slachtoffers op te vangen. De evacuatie en de bevoorrading ondervinden wel behoorlijk wat hinder omdat veel wegen afgesloten zijn, nadat er rotsblokken op zijn terechtgekomen. Ook in de hoofdstad Rome wordt nog altijd onderzocht of er schade is, en de scholen blijven daar morgen uit voorzorg dicht.

Schok tot op honderden kilometers ver voelbaar

Vlamingen die in Italië wonen, melden dat de schok tot ver buiten Umbrië voelbaar was. Anthony Dendauw in Bologna, 400 km ten noorden van Norcia, weet te zeggen dat hij en zijn gezin een minuut lang schudden in hun bed.

Hedwig Piens in Montone, zo'n 40 km boven Perugia, vertelt hoe hij de muren voelde bewegen en de verlichting slingerde aan het plafond. Voorlopig is daar geen melding van schade.

In Rome beefde de aarde secondenlang. Uit angst voor mogelijke naschokken is het metroverkeer er stilgelegd. Correspondent Angelo van Schaick vertelt dat hij net koffie aan het maken was, toen alles om hem heen begon te schudden en te beven. "Toen zijn we het huis uit gerend, ik ben nog niet teruggekeerd. Ik ben behoorlijk geschrokken."

Christie Herckenrath is momenteel met vakantie in Montefiore dell'Aso, in de provincie Ascoli Piceno, op ruim 100 kilometer van het epicentrum. Ook zij is onder de indruk. "Ik tril er nog van. We lagen nog in bed toen vanmorgen alles begon te daveren. We zijn naar buiten gelopen. Het water in het zwembad ging flink te keer. Alles samen heeft het een minuut geduurd, maar het was zeer akelig."

Al weken onrustig

De nieuwe beving komt amper vier dagen na twee zware bevingen in het centrum van Italië, respectievelijk met een kracht van 5.5 en 5.1.

Officieel zijn die bestempeld als naschokken van de zware aardbeving op 24 augustus in Amatrice, in dezelfde regio. Daarbij vielen toen bijna 300 doden. Ook nu nog blijven er naschokken komen na de beving van vanochtend.

De aardbeving van vandaag is de zwaarste sinds die van Irpinia, ten oosten van Napels, in 1980.

Meest gelezen